Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt ny skola bättre än renovering

Annons

Älvdalsskolan renoveras just nu inför skolstarten, men det handlar bara om att få skolan i godtagbart skick när det gäller de miljöanmärkningar som riktats mot skolan. På sikt kommer antagligen den snart 50 år gamla skolan att ersättas med en ny skola.

- Jag har ett uppdrag att förutsättningslöst se vad som är bästa när det gäller skolan och dess framtid. Det handlar antingen om en genomgripande renovering eller en nybyggnation, säger Älvdalens tekniske chef Anders Bernhardsson.

Inför kommunstyrelsen i augusti ska Bernhardsson presentera de två alternativen, men vad tidningen erfar kommer han att förorda en nybyggnation.

- Fördelarna med ett nybygge är att man då kan anpassa lokalerna till den moderna pedagogikens behov. Likaså kan man bygga skolan så att den passar de behov vad gäller antalet barn som den kan väntas få, fortsätter Bernhardsson.

Det är något som vikarierande skolchef Mats Bäckman håller med om.

- Den här skolan byggdes för en annan form av pedagogik och undervisning än vad som gäller idag. Därför är det ur skolans situation bättre med ett nybygge, menar Bäckman.

- En annan fördel med att bygga nytt är att man kan anpassa ytorna. Genom att minska dessa bör det gå att spara omkring en miljon kronor per år på enbart driften, säger Bernhardsson.

En nackdel med att bygga nytt är att det kommer att bli kostsamt att sanera bort de gamla skolbyggnaderna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons