Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt ny policy för snöskoteråkarna

Annons

De flesta kommuner i de norra delarna av Sverige har en handlingsplan för snöskotertrafik, Borlänge har till exempel haft en sedan 1987. Men i Falun finns ingen liknande handlingsplan som reglerar snöskoteråkning, trots att det finns över 2 000 registrerade snöskotrar i kommunen.

I dag styrs snöskoteråkandet av terrängkörningslagen. Den sätter generella ramar för snöskoteråkning i skogsmark, den förbjuder till exempel snöskoteråkning över nyplanterade skogsområden, i naturreservat och nationalparker och på allmänväg.

Däremot är det tillåtet att korsa skidspår eller allmänna vägar. Det är också tillåtet att fritt åka i skogen utan att följa en bestämd snöskoterled och att åka fritt på frusna sjöar.

Det innebär att snöskoteråkarna i dag har ett stort eget ansvar. Fritidsstyrelsen vill därför styra upp snöskoteråkningen genom den nu föreslagna snöskoterpolicyn. Ett initiativ som enligt Jan-Erik Bengtshed på fritidsförvaltningen välkomnas av Faluns skoterklubbar.

Förslaget innebär att en samrådsgrupp bildas där Faluns fem skoterklubbar, berörda förvaltningar inom kommunen, företrädare för skogsägarna och polisen finns representerade.

Dessa ska sedan jobba med att genomföra följande punkter:

Skapa bra snöskoterleder som förbinds med grannkommunernas.

Utbilda skoterförare.

Skapa bra lokala regler för trafiken för att underlätta polisens övervakning.

Sträva efter att använda de mest miljöanpassade produkterna.

Vid nyanläggande av skoterleder ska en miljökonsekvensbeskrivning göras.

Under våren ska kommunfullmäktige fatta beslut i frågan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons