Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Helt enkelt otroligt bra"

Annons

Javisst - det handlar om vers, refräng, stick och brygga.

Allt detta vet niondeklassarna i Bjursåsskolan som på tisdagkvällen släppte loss i den årliga musikshow som anordnas på skolan.

Och nu pratar vi helt nyskriven musik.

- Det här var helt enkelt otroligt bra, utbrast musiklärare Bengt-Olof "Benke" Hed efter genrepet.

- Nu gäller det bara att det blir ännu bättre i kväll!

Benke var mycket nöjd med sina elever när hela kvällens program var repeterat. Bjursåsskolans alla musikaliska bidrag med artister som Rumpnissarna, Kissekottarna, Larmzon och Übercrew fick NTO:s lokal i Bjursås att gunga.

Tillställningen är ett samarbete mellan flera ämnen i årskurs nio. Musikundervisningen med Benke Hed i spetsen är kanske självklar, men för att skriva låtar krävs också kunskaper i svenska och engelska. Artisterna - nästan samtliga niondeklassare på skolan, har skrivit allt material själva, musik som text.

- Innan svenskan blev en del av det här, urartade ofta allt genom låtar med råa och vulgära texter, berättar svensklärare Johanna Lindgren. Nu studerar vi tillsammans texter av till exempel Cornelis och Robert Broberg.

- Det går ut på rim och att förmedla bilder genom språket, fortsätter Johanna. Och de flesta väljer faktiskt att skriva låtar på engelska.

Det är tredje gången Bjursåsskolans musikshow sätts upp.

- Eleverna växer verkligen genom det här, menar Johanna. Att skriva egna låtar och att stå på scen är både roligt och lite läskigt. Allt följs sedan upp av uppsatsskrivning om hur det kan kännas att uppträda inför publik. Eleverna får också betyg för sina prestationer.

- Vi har en otrolig musikalisk bredd, säger en upprymd Benke Hed när tonerna klingat ut i NTO-salen. Allt från punk och revolution till kärleksballader.

- Men vi får inte glömma att nästan all musik är uppbyggd efter givna mallar. Nirvanas och Charlotte Nilssons låtar skulle inte vara någonting utan vers, refräng, stick och brygga.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons