Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helnöjda i halvtid

Annons

I november 2002 presenterade centern, socialdemokraterna och miljöpartiet sin programförklaring för de kommande fyra åren vid makten. Två år har gått och majoriteten har nu utvärderat sina insatser för att se vad som har genomförts och vad som finns kvar att göra.

Ett av de största besluten som fattats är omorganisationen och neddragningarna inom äldreomsorgen.

- Mediabilden av äldreomsorgen är att det är pest och pina, personalen mår dåligt, den får sämre resurser och de äldre är inte nöjda. Trots allt fungerar den väldigt bra och det har skett positiva saker under de här två åren, säger Jonny Gahnshag:

Till exempel har det blivit enklare för personer över 80 år att få hemtjänsthjälp. Städning, matinköp och matlådor är inte längre behovsprövade för den gruppen, utan det enda som krävs är ett telefonsamtal. PPS, projektet personlig service, har också slagit väl ut och ska nu få fäste i hela hemtjänsten. PPS ger de äldre rätt att i större utsträckning själva välja vad de vill ha för hjälp för dagen, till exempel kan städning bytas mot en långpromenad.

Nöjda är politikerna också över att de bidragit till att det 25 år gamla vägprojektet Falun-Borlänge nu realiseras. Satsningar-na på Lugnet med bland annat stödet till IBF:s bygge av innebandyhall och den höjda trafiksäkerheten i centrum lyfts också fram som goda resultat.

Utvecklingen av boende och arbetsmöjligheter är ett annat positivt utvecklingsområde. Under den gångna ettårsperio- den har Falun fått 400 nya jobb. 90 nya lägenheter håller på att byggas och 100 nya villatomter har blivit tillgängliga.

- Folk våga bygga nytt nu. Det finns bra lägen, attraktiva tomter, även utanför centrum, säger kommunalrådet Dan Westerberg (c).

Vilka problemområden finns då kvar att jobba med?

- Sjukskrivningstalen är inte bra, 36-38 dagar per anställd och år, det är dubbelt så mycket som vi borde ha, säger Jonny Gahnshag.

- Ekonomin, säger Dan Westerberg.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons