Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helmer - herre på täppan

Annons

Förra året vid den här tiden var Hedemoratuppen Helmer bara en liten kyckling som inte kunde säga mycket mer än pip. Men under året som gått har han växt till sig, och visat sig ha rejält med ljud i pipan. Men någon träning ligger inte bakom den sensationella vinsten i gårdagens tävling, menar matte Lena. Hon behövde inte ens locka och pocka för att få mästartuppen Helmer att öppna strupen på vid gavel när han placerats i tävlingsburen.

- Nej, han bara satte igång. Under uttagningen ropade han 56 gånger, så då trodde jag han skulle vara helt slut i finalen. Men då slog han till med 66 rop!

Enligt uppgift är det världsrekord. När Floholmstuppen Göte vann förra året gjorde han det med blott 24 rop och i år fick han nöja sig med bronsplats. Tvåa kom familjen Lundkvists andra tupp, Algot, som inte är någon nybörjare i tävlingssammanhang. I år fick han dock se sig slagen av sin tronföljare på gården hemma Morsveden utanför Bjursås.

- Det hjälpte kanske till att Helmer och Algot känner igen varandras rop. De svarade på varandra, säger Lena Lundkvist.

Nu väntar VM i Jössebo den 10 augusti för Helmer. Matte åker på semester på annat håll, men genom andras försorg kommer världsrekordhållaren att vara på plats och visa världseliten vem som är ny herre på täppan.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons