Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hells Angels - i Falun

Annons

Den 18 juni öppnades tatueringsverkstaden House of pain i centrala Falun. Den 33-årige Falubo som tidigare drev tatueringsverkstaden i eget namn har nu gått med i en Hells Angels-ägd kedja som gör tatueringar och piercingar.

Under sitt gamla namn har tatueringsverkstaden funnits sedan slutet av 90-talet. Sedan 2002 blev 33-åringen ensam varit ansvarig för verksamheten.

Polisen ser allvarligt på att House of pain nu finns i Falun och tolkar öppnandet som en del i de kriminella mc-gängens expansion.

- Det är inte en etablering av Hells Angels. Jag ser det som ett försök från de kriminella mc-gängens sida att flytta fram positionerna, säger biträdande länspolismästare Maria Oswaldson.

House of pain är en kedja av tatueringsverkstäder som finns på tolv platser i landet.

Den som står bakom kedjan är medlem i Hells Angels och de lokala tatuerarna köper rätten att få kalla sig House of pain enligt en franchisemodell. Det handlar, enligt en uppskattning från polisen, om att 40 procent av intäkterna går till Hells Angels och deras olika stödorganisationer.

-V i ser allvarligt på all verksamhet som kopplas till de kriminella mc-gängen, säger Oswaldson.

Det finns en nära koppling mellan House of pain i Falun och den lokala mc-klubben Creutz MC, klistermärken med klubbens symbol har satts upp på dörren till lokalen.

Ägaren till taueringsverkstaden är sedan en tid prospect, provmedlem, i Creutz MC, ett medlemskap som efter ett år ska resultera fullvärdigt medlemskap. Han har också öppet burit en väst med märken från Creutz MC. Creutz MC är i sin tur supporterklubb till Hells Angels, en låg status inom Hells Angels maktstruktur.

I klubben finns i dag ett tiotal medlemmar, där ungefär hälften är fullvärdiga.

Det finns uppgifter som tyder på att klubben knyter allt starkare band till Hells Angels MC. Under en mc-träff på High Chaparall i Småland i juni fanns medlemmar ur Creutz MC med och hjälpte Hells Angels med att bygga deras läger, enligt poliskällor ett tecken på att Hells Angels nu fått ett större förtroende för Creutz MC.

På dörren till House of pain i Falun sitter klistermärken med texten "Support your local big red machine Stockholm".

Big red machine är ett annat namn för Hells Angels MC, och den som använder märket sympatiserar med Hells Angels.

Det finns inget i House of pains verksamhet som sådan som gör att den betraktas som kriminell.

- Det är viktigt för den som anlitar House of pain att veta vilken organisation som ligger bakom. Sedan gör man ett eget val om man går dit, men det måste finnas en kunskap om detta, säger Maria Oswaldson.

Poliser i uniform har redan gjort besök i lokalen och så långt det går vill polisen synas i området.

- Vi har gjort klart för ägaren att vi vet vad House of pain står för, säger Oswaldson.

- Vi har bett ägaren kommentera detta, vilket han inte gör. Han vill inte tala om just den frågan.

Kan etableringen av House of pain tolkas som ett nederlag för polisens arbete mot kriminella mc-gäng?

- Jag ser det som att varje gång de kriminella mc-gängen flyttar fram positionerna så är det ett nederlag för hela samhället.

Fotnot: Tidningen har sökt den 33-årige ägaren men inte kunnat nå honom för en kommentar.

Mer läsning

Annons