Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre väg än Slåttergubbe

Annons

Det skriver ett 50-tal personer som undertecknats en skrivelse till Malungs kommun.

De som står för skrivelsen tycker att kommunen, länsstyrelsen och Vägverket ska fullfölja de tidigare planerna och bygga den nya vägen längs gamla järnvägsbanken.

- Det skulle bli en av Västerdalarnas vackraste och naturskönaste vägsträckningar. På ena sidan den blänkande Västerdalälven, och på andra sidan vår vackra bygd. Vi borde satsa på att visa upp kulturlandskapet och den vackra bygdemiljö som finns, detta torde desutom kunna locka en och annan turist att stanna till i bygden och se sig omkring, heter det i skrivelsen.

Efter överklagning från fastighetsägare satte regeringen stopp för den planerade nya vägsträckningen längs gamla järnvägen. Sedan har nya alternativ utretts, bland annat att bygga om den nuvarande vägen eller att göra en helt ny vägsträckning i skogen öster om bebyggelsen.

Men de som nu står för skrivelsen till kommunen tycker att den planerade sträckningen längs banvallen är den bästa.

- Vi motsätter oss åverkan i skogslandskapet, som för övrigt torde dölja större miljövärden än banvallen som besprutats med hormoslyr, heter det i skrivelsen.

Undertecknarna tycker att skogen är värdefullare än att något bestånd av växten slåttergubbe kommer till skada om vägen byggs efter banvallen. Slåttergubbar finns på flera platser i omgivningen, hävdar man. Och att rusta upp vägen i nuvarande sträckning ser man enbart som en dålig nödlösning.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons