Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hellre nedslagen än våldtagen!"

Annons

Sommaren är på väg och Gyllene Tider sjunger: "hela året har jag väntat på juni, juli augusti, allting känns mycket bättre då..."

Visst har den svenska popgruppen rätt, i många hänseenden, äntligen kan man ha underbara grillfester, tunna kläder och gå på festivaler. Men, tyvärr, i samma takt som temperaturen stiger ökar även antalet våldtäkter och överfall i stadsgränder och i parker.

Detta har kommit att bli en vanligt förekommande fara, som vissa blundar för, medan andra är rädda för att gå hem ensam om natten.

- Jag tycker att det är obehagligt att gå hem ensam från fester, ett av de värsta ställena i stan är vid tunnlarna tiskenparkeringen, säger Emma.

- Jag brukar akta mig noga för att gå hem ensam på natten, hellre väntar jag en extra halvtimme på krogen så att man kan få sällskap av sina vänner, inflikar Therese.

Killarna däremot verkar aldrig tänka på faran, varken innan eller på vägen hem,

- Att bli överfallen är inget som jag brukar förbereda mig på, men om det någonsin kommer att bli ett faktum använder man väl sig av knytnävar och sparkar, förklarar Markus.

Alla tror att både utomhusvåldtäkter och överfall är vanligare på sommarhalvåret, dels för att det är mer folk ute sent på kvällarna och dels för att tjejernas klädsel är mer utmanade - det vill säga korta kjolar och tunna linnen.

- På sommaren är det fler som är ute på kvällen och man känner sig tryggare, men då blir man ju också mindre uppmärksam", säger Emma.

Erik tycker även att risken för att bli nedslagen är större på sommaren.

- Jag tror att det inträffar fler impulsslagsmål på sommaren, annars är det oftast slagsmål där man vill åt en speciell person. Fast jag tror att tjejer löper större risk att bli överfallna; om man exempelvis ska råna en person, väljer man ju oftast hellre en tjej, eftersom chansen att stöta på motstånd är mindre, menar Markus.

Generellt tror gruppen att våldtäkter har ökat i samhället och att det är många tjejer som inte anmäler övergreppet.

- De som blir våldtagna på fyllan av någon de halvt känner vågar nog inte göra en anmälan, tror Therese.

- Och den psykiska kränkningen kan vara en annan orsak. Jag skulle mycket hellre bli nedslagen än våldtagen," tillägger Emma.

- Jo kanske, men jag har svårt att tänka mig att det är speciellt kul att bli rullstolsbunden, efter att ha fått ett slag av ett järnrör i huvudet, kontrar Erik.

Gruppen har en hel del tips om vad man kan tänka på om man nödvändigtvis måste gå hem ensam på natten.

- Det är alltid smart att ha ett alarm på sig eller att man låstas prata i mobilen, upplyser Emma.

- Nycklar är också bra att ha till hands, eftersom man kan sticka dem i ögonen", tillägger Therese.

- Fast jag tror nog tyvärr att tjejen inte har speciellt stor chans att försvara sig om hon väl har blivit överfallen, delvis för att hon säkerligen blev chockad", säger Markus.

Att det är svårt att förhindra våldtäkter och övergrepp i ett långsiktigt perspektiv är de alla medvetna om, dock är samtliga överens om att lagen måste bli hårdare och straffen längre.

- Jag tycker att alla våldtäktsmän borde kastreras", avslutar Emma med mord i blicken.

ERIKA SUNDQVIST

Mer läsning

Annons