Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellberg och Gustafson gör Shake- speare & Beckett

Annons

På fredag är det dags för Ludvika Teaterförenings andra föreställning för våren.

På scenen står två av våra mest folkkära aktörer, Thomas Hellberg och Björn Gustafson

"Shakespeare & Beckett " heter uppsättningen.

Titeln syftar inte till innehållet utan på upphovsmännen till föreställningens två pjäser: Macbeth och Krapps sista band.

Björn Gustafson inleder med en bearbetad version av William Shakespeares Macbeth. Han använder sig av dockor som markörer och är både berättare och gestaltar de olika rollerna. Han koncentrerar sig på paret Macbeth och deras väg till undergång.

Om idén bakom föreställningen berättar Björn Gustafson:

- När Allan Edwall startade Teater Brunnsgatan Fyra kom jag att vara med honom en tid och fick bevittna hur han skapade sina föreställningar på klassiska texter Oidipus, Alkestis med flera. Texterna bearbetades så att de kunde spelas med endast en skådespelare. Allan använde sig mycket elegant av masker för att gestalta de olika rollerna. Det blev en fascinerande och säregen form av berättarteater där man kom själva fabeln nära. Jag ville inte vara sämre, säger Björn Gustafson.

Efter pausen tar Thomas Hellberg vid med Samuel Becketts Krapps sista band. En pjäs som handlar om ensamhet, lidande, åtrå, förtvivlan och längtan.

Björn Gustafson och Thomas Hellberg hör till landets mest erfarna skådespelare. Under de senaste åren har de arbetat med flera pjäser på Riksteatern. Bland annat turnerade de i våras med komedin Hela sjukan och dessförinnan regisserade Björn Gustafson Brinner Paris där Thomas Hellberg spelade huvudrollen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons