Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellbacken får inte tillbaka hustruns beslagtagna pengar

Annons

Hellbacken var på tillfälligt besök i sin forna hemstad Ludvika för att övervara ett barndop i kyrkan. Han blev i samband med detta ombedd av myndigheten att följa med på förhör för sin gamla skatteskuld. En skuld som i dagsläget uppgår till gigantiska 41 320 445 kronor.
I samband med detta utfördes en visitation och då anträffades ett kuvert innehållande 32 500 kronor i innerfickan på en överrock. Kronofogden fattade då omgående beslut att pengarna skulle beslagtas.
Beslutet överklagades till tingsrätten där Hellbacken förklarade att pengarna tillhörde hans hustru. Hon hade överlämnat kuvertet till honom för att det inte fick plats i hennes handväska under dopet.

I sitt beslutat skriver tingsrätten ”att någon hållbar förklaring till varför han under dopceromonin skulle förvara pengarna kan inte anses ha presenterats. Mot den bakgrunden delar tingsrätten kronofogdemyndighetens bedömning.”
Ulf Hellbacken har sedermera inte överklagat tingsrättens beslut till hovrätten varför kronofogden nu förfogar över beloppet.

– Det känns inte annat än rätt, säger kronofogde Inger Strandmark. Hellbacken är skyldig staten drygt 41 miljoner i skatteskulder så detta får väl vara en första avbetalning.
– Det räcker kanske för portot på alla försändelser vi tillsänt honom under årens lopp!
Trots att kronofogden spanat över hela Europa efter Hellbacken hade man inga lagliga möjligheter att gripa honom vid besöket i Ludvika i oktober.
– Att vara skyldig staten pengar är i och för sig inget brottsligt. Av den anledningen kunde vi inte behålla honom i landet, förklarar Inger Strandmark.
En stor markförsäljning i Dröverka och Norrvik år 1990 gav stora reavinster för Hellbacken. Någon skatt på denna har han dock inte betalt innan han flyttade till Holland och Belgien.

Kronofogden har förgäves försökt att få hjälp av de belgiska myndigheterna utan att lyckas.
– Men vi har fortfarande kontakter och förhoppningsvis kommer vi att få hjälp med utmätning.
Har myndigheten någon tro på att Hellbacken kommer att reglera sin skuld?
– Ärligt talat har vi inga större förhoppningar, svarar Inger Strandmark resignerat.
På nyårsafton år 2006 är skatteskulden preskriberad. I vissa fall kan dock preskriptionstiden förlängas med fem år. Detta bland annat för när personen är oåtkomlig för myndighetens åtgärder.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons