Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgstämning med manskören

Annons

Smedjebackens manskör inledde lördagskvällen med klassiska verk av kända mästare och smärtsamt vackra kyrkotoner, en möjlighet att för en stund skärma av världen utanför och njuta av tidlös fridfullhet.

Med Beethovens Lovsång ledde Smedjebackens manskör, tillsammans med Erik Svensson på orgel, genast hundratalet kyrkobesökare till en stämning av själslig ro och frihet, bortom blippande datorer och surrande mobiltelefoner.

Från läktaren ljöd även I himmelen i himmelen, en melodi från Skattungbyn, innan kören i procession till Jubilate Deo förflyttade sig ned i blickpunkten framför altaret.

Manskörens novemberkonsert är en tradition, som vissa år brutits för att ge plats för stora gemensamma musikprojekt i Bergahallen.

I år stod alltså kyrkan som värd för den höstkonsert som av en körmedlem presenterades i positiva ordalag.

- Som jag brukar säga till mina sportintresserade kollegor på jobbet- "vi har hemmamatch i helgen".

Fyra barndomskamraters musikaliska insatser utgjorde en röd tråd denna lördagskväll. Ulf Hällkvists solosångframträdde i Av nåd - kanske mer känd som Amazing Grace- i arrangemang av G. Widlund och med text av Bo Zetterlind. Här medverkade också Lars-Erik Holm på flygelhorn.

Inge Hällkvist bidrog förutom med sång också med skira och vackra toner på fiol, medan kyrkans kantor, Erik Svensson, gav orgelns mäktiga ljudande liv.

Staffan Carlsson, dirigent och den fjärde av barndomskamraterna, stod bland annat för arrangemanget i flera av njutbarheterna, som Olle Adolphsons Ge mig en dag och No man is an island med text av J. Donne.

Sakrala toner liksom traditionellt kärleksfulla visor som Plaisir d´amour och svenska musikaliska mästare som Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger fanns representerade en kallt blåsig novemberafton då manskören fick värma själen hos dem som letat sig innanför kyrkans murar.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons