Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgöppet får vänta

Annons

I våras skrev tidningen om att ett antal affärsidkare i stan ville ha öppet alla dagar i veckan, från och med i höst. Orsaken var att de trodde att centrumområdet skulle stärkas som handelsplats och att det skulle ge ökad försäljning. Falun skulle därmed lättare klara konkurrensen från Kupolen i Borlänge.

Nu blir det inget söndagsöppet, åtminstone inte än på ett tag.

Jan Blomqvist, ägare till klädaffären JB:s och ordförande i Falu köpmannaförening, har varit en av dem som drivit på för ökat öppethållande.

- Det är lite trögt, några vill, andra vill absolut inte, säger Jan Blomqvist.

Ändringen har framför allt inte gått så fort som planerat. I en del fall har förhandlingar med facket tagit tid, i en del fall har småföretagare varit emot ytterligare arbetstid.

- Vi får ligga på sofflocket framöver på söndagarna, säger Jan Blomqvist.

Han har dock en förhoppning om att ett antal butiker ska kunna införa söndagsöppet under 2005.

Jan-Ove Tangen, ägare till Hemtex och ordförande för föreningen Affärshuset Holmen, är inne på samma linje. Han tror att det kan bli försäljning även på söndagar från och med hösten 2005. Det skulle i så fall bli en förändring i samband med att galleriorna byggs om.

- Vi har röstat i vårt hus och den dag det byggs om så är alla beredda att ställa upp och jobba på söndagar, säger Jan-Ove Tangen.

I en sammanhållen Jungfrun/ Holmen-galleria skulle det bli cirka 50 butiker och det skulle bli attraktivt för kunderna på söndagarna, tillsammans med Åhléns och Hemköp, tror han.

Tvärs över gatan i Jungfrugallerian, finns Fredrik Andersson som leder Café Gläntan. Han är ordförande för företagarföreningen Jungfrun. De har inte fattat något beslut om söndagsöppet.

- Vi väntar på fastighetens ägare (Köpstället i Falun). Än så länge vet vi ingenting om vad som kommer att ske, säger Fredrik Andersson.

Butiksägarna i Jungfrun är splittrade i frågan. Några vill ha öppet alla veckodagar, andra är emot.

Ett fåtal affärer i Falu centrum har redan öppet sju dagar i veckan. Precis som tidigare kommer det att vara söndagsöppet i de flesta butikerna under december månad.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons