Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgjuten utställning

Annons

Åtta personer har deltagit i den studiecirkel som studerat och dokumenterat Gustafs gjuterihistoria.

Ett ambitiöst arbete som bland annat resulterat i boken Gjutare och gelbgjutare i Nybro fjärding Gustafs som kom ut lagom till jul 2002. Nu är det dags för en utställning på Lundgrens som kommer att visas till den 25 april.

På utställningen visas produkter, bilder, film och historia tillsammans med föremål från Dalarnas museum.

Gustafsknappar samt en primitiv borrmaskin och fil finns med bland de föremål som Dalarnas museum bidrar med. Gustafsborna åkte förr omkring på marknader och sålde bruksföremål som knappar och spännen. Gustafsknapp kom att bli ett öknamn på folk från Gustafs.

- Vi ska försöka lägga upp utställningen lite pedagogiskt. En viktig uppgift är att visa de familjer som varit verksamma inom gjuteriverksamheten, förklarar cirkelledaren Lennart Andersson.

Cirkeldeltagare och andra engagerade började under torsdagen ställa i ordning utställningen för alla med intresse för lokalhistoria.

Förr var bruksföremål en viktig del i gjuteriernas produktion. Numera gjuts mest prydnadsaker som pinglor och ljusstakar. Två gjutare är i dag aktiva.

Deltagarna i studiecirkeln har alla någon anknytning till gjuteriverksamheten.

Arbetet inom cirkeln har gett god utdelning, inte minst i form av ökade kunskaper om gjuterihistoria. Kunskaper som de nu delar med sig av genom utställningen.

Utställningen invigs i morgon av kulturnämndens ordförande Margareta Artursson. Bengt Hellbergs kommer att läsa ur Erland Tägströms dagbok från försäljningsresor i början av 1900-talet.

Under utställningsveckorna blir onsdagar filmkvällar. Nils Lundback visar då filmen Göran-Gjutare.

Lördagar kommer Bengt Hellbergs att läsa ur dagboken.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons