Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helghandeln hjälper Lettlands barn

Annons

Fredag är en viktig dag för butikerna i Älvdalen. Omsättningen inför dubbelhelgen brukar vara extra stor när många utflyttade återvänder för att hälsa på.

Fredagen kan också bli en viktig dag för gatubarnen i Lettland. De flesta butiker på Älvdalens Köpmangata skänker nämligen fem procent av omsättningen till arbetet med gatubarnen i Lettland.

Älvdalens församling har sedan 1993 engagerat sig för Lettland. Älvdalsåkaren Torbjörn Hedlund, som drev åkeriverksamhet där, förmedlade kontakter och en delegation från församlingen reste över och fick se de skriande behoven där.

Sedan dess har många hjälpsändningar genomförts och mycket pengar samlats in och skickats till Lettland, där ett barnhem i Riga rustats, och kläder och annat delats ut till behövande.

Sedan 1997 förändrades inriktningen på hjälpen efter kontakt med Diakonicentrum i Riga, där det just startat ett projekt för det ökande antalet gatubarn. 10 000 kronor per år utlovades från församlingen till Diakonicentrum och verksamheten bland gatubarnen. Vid Diakonicentrumet får barnen hjälp med mat och kläder, medicinsk vård, hjälp med skolarbetet och kan också få psykologiskt och socialt stöd. Även de föräldrar som går att få tag i, kan få hjälp med bostäder och att ta tag i sin situation.

För en tid sedan var föreståndaren för Diakonicentrum, Iveta Berkolde, i Älvdalen och berättade om verksamheten och de behov som finns där. Med på mötet var också en del köpmän. Bland andra Sven Leandersson på Ica, som kom med tanken om att skänka en del av omsättningen dagen före dubbelhelgen till verksamheten med Rigas gatubarn.

Förslaget föll i god jord och på fredag är det alltså dags. Hur mycket som denna dag går till gatubarnen vet ingen i dag, men summan kommer att redovisas efter helgen.

Det kommer också att finnas bössor att skänka pengar i till samma ändamål och en del andra jippon för att öka intresset. Bland annat kommer kyrkoherde Heikki Kattilakoski att stå på Ica och sälja ost. Prästost naturligtvis.

Utöver detta har Älvdalens församling beslutat att skänka 10 000 kronor per år i ytterligare tre år till Diakonicentrum. En hel del pengar kommer också in från stundande Älvdalens Lucia.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons