Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgbobadet fullt av fågelskit

Annons

När Falu Kuriren besökte Helgbobadet i går eftermiddag i strålande väder, var ett tiotal badgäster där.

Helgbobadet är en av kommunens populäraste badplatser. Tusentals badgäster söker sig dit varje sommar.

Men stranden var full av fågelspillning - efter kanadagås. Stora, feta korvar som inte är så roliga att lägga sig på.

För ett par dagar sedan var stranden full med fåglar. Och i söndags var bryggorna nergeggade av fågelspillningen. Så mycket att bryggorna fick rengöras.

Tomas Norberg har badat i Helgbo sedan han var barn. Nu badar hans barn i sjön. Men han är orolig att barnen ska få i sig av spillningen.

- När de gör ren bryggan skjöls skiten ut i sjön. Frågan är hur man ska komma tillrätta med problemet? På altanen hemma har jag spänt en fisketråd över räcket. Nu sätter sig inte fåglarna där längre. I övrigt har skötseln försämrats här. Det är för mycket vass. Och kommunen borde vara här en gång i veckan och plocka skiten.

I nuläget ska kommunen se till så att badplatsen sköts. Och på kommunen säger man att säsongen inte har börjat än, trots att vädret den senaste tiden gett högsommarvärme.

Om problemet med kanadagässen inte försvinner kan skyddsjakt bli aktuellt. Något som länstyrelsen utfärdar.

Någon skyddsjakt på kanadagås har inte behövts än.

- Men skulle problemet fortsätta får badgästerna hör av sig till oss. Det är inte bra om fågelskiten hamnar i vattnet. Den består bland annat av patogener, tarmbakterier som kan skapa både magsjuka och feber om människan får i sig det, säger miljöchef Richard Lindsköld.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons