Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helens musikaliska resa

Annons

Helen Sjöholm kommer till Dalhalla med en turne som följer upp hennes nya skiva. Hon reser runt och ger konserter med Anders Widmark; i går sjöng hon i Virserum och i kväll i Sandviken. Pianisten Widmark, som gästat Musik vid Siljan med sin jazzifiering av Bizets Carmen, har skrivit "en serie duetter för piano och röst" som de kallar dem. Skivan anlägger ett intimt tilltal. Den heter Genom varje andetag.


För Dalhallas stora format byggs föreställningen ut. Den kompletteras med jazztrio, stråkkvartett och Akademiska kören under Christina Hörnell.

Helen Sjöholms musikaliska resa har alltså hittills gått från det storslagna till det som är nära och tätt intill. Mest känd är hon naturligtvis för titelrollen i Björn & Bennys Kristina från Duvemåla, vilken gavs i Leksand för tre år sedan. Med början 1995 gick Helen Sjöholm helt upp i Kristina.

- Jag var 25 år och skulle gestalta den här tjejen från att hon var 14, 15 tills hon är 37, och dör i en åker efter ett kämpigt liv med många barn. Det kändes så övermäktigt. Vi spelade sex dagar i veckan, sedan satt jag inne och tittade upp i taket på måndagarna. Det var som att gå in i en sekt, har hon sagt till Expressen.

Sjöholm fick ett stort genombrott över en natt, utan formell utbildning och utan att ens identifiera sig med den musikalgenre med vilken många förknippar henne. Hon kom inte in på scenskolan, men städade toaletter och jobbade i Nibohovs skolkök för att finansiera en, tycker hon själv, misslyckad termin på Kulturamas jazzlinje.

Hon är självlärd och har alltid sjungit mycket. Bland annat i kör hemma i Sundsvall och i popband. Med rollen som Kristina förändrades allt. Rollen tog henne till Kina och till svenskbyggderna i USA. Uppmärksamheten var mycket stor och en stor omställning för Sundsvallstjejen.

- Jag kunde känna att jag måste vara kvar på jorden, det var lätt att tappa fästet totalt med världspressen, tyska fans i logen, Björn och Benny - det var helt sjukt.

Markkontakt får Helen Sjöholm inte minst av sin familj. Strålande glad efter premiären ringde Helen Sjöholm sin mormor.

- Jag ville berätta att allt gått bra. Och hon blev glad, det blev hon. Men vi hade bara pratat en liten stund när hon sade: "ja, här hemma i Näsåker regnar det så det öser ner". För henne var Näsåker den viktigaste platsen på jorden, det var där allting hände, har Sjöholm sagt till Hemmets Veckotidning.

Helen Sjöholm får ofta beröm av kritikerna för att en stor ärlighet och ett utlämnandets mod präglar hennes artisteri.

- Sången har alltid varit ett verktyg och en ventil för mig - och den kan jag sällan leva upp till privat som tjej. Rösten är för mig så naken, den säger så mycket mer än något annat gör. Där går det inte att komma undan och därför blir det så intressant.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons