Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heléne fyller 70 år

Annons

Att Heléne är en stor personlighet är väl inte att ta fel på. Om inte annat var hon och maken Göran utsedda till Årets Falubor 2003.

Så sent som för en vecka sedan hade Falu-Kuriren en helsida om hennes jättefina julsakssamlingar med julkrubbor, änglar, tomtar och vinterlandskap som fyller tre rum på nedervåningen av Svedens gård.

Men Heléne har många strängar på sin lyra.

Hästar och ponnyer har varit hennes stora passion sedan hon och hennes Göran, från Lövberget, tog över driften av Svedens gård 1954. De två ställde nästan till skandal genom att flytta ihop utan att gifta sig och arrendera gården från Helénes mamma Lilly, vars pappa, Robert Wester, köpt gården 1915.

- Många var förfärade, skrattar Heléne. Det var inte så vanligt med "sambos" på den tiden. Och det dröjde ända tills 1961 innan vi gifte oss.

Då hade de båda ridintresserade ungdomarna redan startat en ridskola på Sveden. Och från "Mamma Lilly", som alla så småningom kom att kalla Helénes mamma, hade de fått ett gotlandsrussföl i startpresent.

- Det var ovanligt med ponnyer och russ på den tiden, säger Heléne. Men många barn uppskattade de små hästarna, och efterhand specialiserade vi oss mer och mer på ponnyer och russ.

Och ridskolan blev en av Faluns absolut populäraste ungdomsgårdar.

Fortfarande har Knutssons uppfödning av de små hästarna. Trots att ridskolan sedan länge är övertagen av ponnyklubben.

I många år skrev förresten Heléne egna sagospel för ridklubben. Spel som tränades in under vintern och framfördes på terminsavslutningarna.

- Det blev 22 sagospel totalt, säger Heléne stolt. Det var vårt söndagsarbete under vintrarna. Den "avsuttna" delen av ridskolearbetet.

Kulturen är också en stor passion för Heléne. Linnés, Svedenhjelms och Moraeus tidigare boende på Svedens gård har satt sina spår. Det gör också att Sveden har blivit ett turistmål - och när turisterna kommer, då tar Heléne hand om dem - guidar och "utfordrar".

Men kulturen är också det stora biointresset, där Knutssons tagit över och behållit det intresse som Heléns bortgångne broder Erik hade. Erik som både spelade in och visade film - bland annat i egen liten biosalong på gårdens övervåning.

- Men vi turnerade runt med ambulerande bio också, berättar Heléne. Erik hade visningar på massor av ställen - I Vika, på Solbackens sanatorium, på fängelset och på massor av andra ställen i Dalarna. Han var för övrigt med och startade filmmuseet i Säter.

Samlarintresset är ytterligare ett kännetecken för Heléne. Julsaker i oerhörda mängder, trähästarna och pelargonerna är bara tre exempel.

- Fast intresset att samla på julsaker och pelargoner har jag efter mamma, erkänner Heléne. Mamma hade hur mycket julsaker som helst i gömmorna, och pelargonerna är en tradition från Linnés bröllopsstuga. När mamma dog lovade jag henne att fortsätta att vårda pelargonerna. Nu tror jag att jag har mer än 30 olika arter av dem.

Nu på vintern har de flyttat in i eget rum en trappa upp - ett rum med starkt artificiellt ljus, som får växterna att blomma för full mitt i vintern.

- Men vi har mycket växter på Sveden, säger Heléne. Vi sätter åtskilligt med frön och plantor varje vår. Så egentligen vore jag tacksam om de som kommer för att gratulera mig på annandagen inte har med sig blommor utan väljer blomsterchecker istället. Då kan vi använda dem till att köpa frön och plantor fram i vår.

Efter ett händelserikt liv har egentligen Heléne nu bara en enda stor önskan.

- Jag skulle vilka skriva en bok, säger hon. En bok om allt spännande vi har upplevt under åren.

Den ska bli spännande att läsa...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons