Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sverige skulle må bra av EMU och euron

Annons

Så är det också hos oss i Sverige - för de flesta medelstora och stora företag är euron verklighet sedan över ett år.

Vi är med andra ord väl förbi det stadium då euron var ett exklusivt ämne för statsvetare och nationalekonomer, riksbankschefer och ministrar.

Euromynten skramlar redan i fickorna på renskötare, varvsarbetare, kaféägare och IT-konsulter över hela Europa. Euron finns alltså redan.

Den 14 september handlar omröstningen om vi svenskar ska få dra full nytta av den eller inte.

För vi kommer alla att ha nytta av att Sverige ansluter sig till euron. Det är alla de företag som är med i Svenskt Näringslivs olika medlemsförbund övertygade om.

Jag vill i detta sammanhang påpeka att för Svenskt Näringsliv är stödet för ett svenskt deltagande i valutasamarbetet inte en ideologisk fråga. Det handlar om vår verklighet.

Under många år har vi fortlöpande studerat argumenten för och emot och frågat oss vad som är det bästa för svenska företag, vårt företagsklimat och Sveriges ekonomiska välstånd.

Vi har kommit fram till att argumenten för ett svenskt euromedlemskap är överväldigande. Även om det verkar lockande att ta skydd bakom en flytande växelkurs är vi övertygade om att detta är kortsiktigt. På lite längre sikt överväger fördelarna av att vara med i ett samarbete där vi har samma, stabila spelregler som våra kunder och konkurrenter i resten av Europa.

Vi har nu flera års erfarenhet av hur stabilitetspakten och den europeiska centralbanken (ECB) fungerar, och hur euron förhåller sig till de andra stora valutorna i världen.

Erfarenheterna är överlag goda. Ett par länder syndar kortsiktigt på nåden när det gäller statsfinanserna, men jämfört med tidigare erfarenheter är disciplinen hög.

För bara några år sedan var katastrofala statsfinanser normalläget för regeringarna i Europa. I dag slår larmet på redan vid några procents underskott.

Vår slutsats är att euron ingår i ett väl fungerande, långsiktigt och mycket stabilt institutionellt ramverk där även Sverige bör delta.

Vi delar inte oron för asymmetriska chocker eller för att olika delar av EU kommer att kräva radikalt olika räntesatser. I dag är utvecklingen snabb mot att i stort sett hela EU bygger på modern industriproduktion, sofistikerat jordbruk och turism baserad på avancerade tjänster och hög standard.

Vi lever inte i 60-talets "chartereuropa" där delar av Sydeuropa nästan befann sig på u-landsnivå.

Det finns inte heller en motsättning mellan vad som är bra för svenska företag och vad som är bra för medarbetarna i dessa. Goda förutsättningar för våra företag möjliggör investeringar och produktion. Det ger tillväxt och därmed ökad efterfrågan på arbetskraft och ökat välstånd i hela samhället.

CARL STRÖM

Mer läsning

Annons