Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hela länet vill ha Dalasinfoniettan kvar"

Annons

Debatt: Musik i Dalarna
Tidigare inlägg:
19/8 Hans Hjort,
10/9 Magnus Bäckström

För detta behöver båda länen statliga bidrag. Gävle Symfoniorkester har sin hemvist i Gävle konserthus.

Dalarna har genom demokratiskt fattade beslut valt att satsa på en sinfonietta som ska arbeta genreöverskridande och sprida den klassiska musiken i hela Dalarnas län.

Dalasinfoniettan är unik genom det sätt man jobbar med turnerande i länets samtliga kommuner och tillsammans med amatörer, jazzklubbar, körer och spelmanslag med flera. Dessutom satsar Dalarnas länsmusikorganisation, Musik i Dalarna, cirka en och en halv miljon kronor per år för att föra ut olika musikgenrer till barn och ungdomar i länets skolor. Det senare sker genom att Musik i Dalarna köper in fria grupper, som besöker skolorna.

Musik i Dalarna arrangerar varje år delfinalerna i Musik Direkt och har också varit med och finansierat folkmusikprojektet Ungt folk.

Länsmusikverksamheten måste kunna se olika ut beroende på de skilda förutsättningar som finns i länen.

Musik i Dalarna hävdar på det bestämdaste att den uppfyller länsmusikuppdragets krav på bredd, kvalitet och mångfald. Detta vittnar inte minst vårt program och publikstatistik på.

Det är bara att erkänna att Dalarna som län inte satsat lika mycket på musikverksamhet som Gävleborg. Gävle kommun har ett tillräckligt stort befolkningsunderlag för att själv kunna vara huvudman för Gävle symfoniorkester och till stor del finansiera densamma.

Dessutom satsar Landstinget Gävleborg pengar som enbart används till länsmusikverksamhet, det vill säga det som Magnus beskriver som stöd till konsertarrangörer, kammarmusiker, kammarmusik- och jazzföreningar, jazzmusiker med mera.

Det kan tilläggas att länsmusiken i Gävleborg förra året fick fem miljoner extra från Statens Kulturråd till sin länsmusikverksamhet. Inte någon av Dalarnas kommuner är tillräckligt stor för att kunna bli en huvudfinansiär för en sinfonietta eller en symfoniorkester.

Det är således helt missvisande att jämföra Gävleborgs län med Dalarna.

Gävleborgssymfonikerna startade sin verksamhet redan 1911 och omfattar i dag mer än femtio musiker. Då kan man satsa stort på en länsmusik med bred inriktning. I Dalarna fanns 1988 ingen professionell symfonisk orkester. Därför satsningar på sinfonietta.

I Alfvéns, Lillebror Söderlunds och Jussi Björlings län bör det självklart finnas en ensemble som förvaltar och utvecklar detta rika arv.

Den satsning på musiksamverkan i länet som vi politiker nu håller på att arbeta med, har till syfte att säkerställa fortsatt verksamhet för Folkmusikens Hus och Musik vid Siljan med flera.

Folkmusikens Hus skulle i förslaget kunna få ett länsmusikuppdrag inom folkmusikgenren. Den skulle även innebära en utökning av antalet musiker i Dalasinfoniettan, vilket krävs av flera skäl, inte minst för Dalhallas möjligheter att kunna arrangera egna produktioner och bli den internationella highlight som den har potential att bli. För att lyckas krävs att både länet och staten satsar nya pengar i länets musikverksamhet. Musik i Dalarna skulle dessutom kunna frigöra medel till den traditionella länsmusikverksamhet, som Magnus Bäckström beskriver. Från Musik i Dalarnas sida ser vi gärna ett samarbete med Gävleborgs länsmusik. En förslag som vi har är att Folkmusikens Hus skulle kunna ha ett länsmusikuppdrag i Gävleborg och Dalarna och Gävleborgs länsmusik skulle få medel för att stödja kammarmusik- och jazzföreningar, pop och rock med flera i Dalarna. Detta har vi presenterat för länsmusiken i Gävleborg.

Så, käre Magnus Bäckström, som kulturlandstingspolitiker stångas jag varje dag med att försöka få mer pengar till kulturlivet i Dalarna, inte minst musiklivet.

Penningpotten är dock begränsad. Jag har dock sådan omvärldsbevakning att jag inser att förutsättningarna ser helt olika ut i Dalarna och Gävleborg. Hela länet, utom kanske du och Hans Hjort, vill ha Dalasinfoniettan kvar. Detta vittnar inte minst publiksiffrorna och kommunernas engagemang om. Jag hoppas att vi ska nå framgång med det arbete med musiksamverkan vi nu håller på med. Detta kommer att innebära tio nya miljoner till musiklivet i Dalarna. Då kommer vi att kunna stödja och ge bidrag till övrig länsmusik.

ANN-CHRISTINE ÖSTLUND BÄCKEHAG

Mer läsning

Annons