Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Domarbron har renoverats

Annons

- Bron ligger på stigen mellan Kinnvallsjösätra och Vålbrändans fäbod. Förr användes den av flottare, jägare, fiskare och skogsarbetare. Nu är den mest för fjällvandrare och skidåkare in mot ledsystemet i Lima- och Transtrandsfjällen, eller Sälenfjällen som de kallas i dag, säger Erik Mattis, en av de ideellt arbetande.

Bron renoverades senast i början av 90-talet. Då satte man också upp en slogbod på platsen.

Nu var det dags att byta ut hela bron. Sju man gjorde jobbet och markägaren Sveaskog stod för materialet.

Domarbron har en speciell historia. Den byggdes av häradshövdingen (domaren) Philip Ehrenkrona, som tjänstjorde i Nås och Malungs tingsställen under två decennier i början av 1900-talet.

Domaren var intresserad ripjägare. I samband med att vägen byggdes mellan Torgås och Rörbäcksnäs 1906 blev det lättare att komma till ripjakten på Lima- och Transtrandsfjällen.

Ehrenkrona köpte då en stuga i Nya Mornässätern på kanten av fjället.

Den låg sju kilometer från Rörbäcksnäsvägen och för att ta sig dit måste han ta sig över Fejmån, som tidvis kan vara ganska så strid.

- Han anlitade folk från Transtrand för att bygga en bro och det blev Domarbron. Då Ehrenkrona vistades i sin stuga hade han folk från bygden som bar förnödenheter till stugan, som för övrigt också kallades Domarstugan, berättar Erik Mattis.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons