Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela bygden stöttar Limarallyt

Annons

Men det här är inte bara en tävling som avgörs i mars månad utan det är ett arrangemang i jätteformat som kräver enorma förberedelser, och en förutsättning för att man kan genomföra detta rally är att bygden ställer upp.

- Och här har verkligen Limaborna i åratal ställt upp på ett fantastiskt sätt. I stort sett någon i varje familj finns på ett eller annat sätt med då rallyt går av stapeln, säger Ann-Marie Lewin, som liksom många av De som sitter i "hjärntrusten" har varit med i mer än tjugo år.

Per-Arne Oscarsson som är tävlingsledare gör sitt 25:e år som bas för tävlingen. Första gången var 1978 och han har varit tävlingschef sedan dess, frånsett ett par år.

Rekordet för antalet deltagare ligger en bit över 210 och man kan ta emot maximalt 250 tävlande.

- Intresset för tävlingen blir bara större och större, vi har redan många anmälda och allt pekar mot att vi kanske når taket, säger presschefen Lars Stengårds.

Vi nämnde att LBC-Ruschen engagerar hela Limabygden. Det är exempelvis drygt 220 funktionärer under tävlingsdagen, och de flesta av dem arbetar från fredag till och med söndag med arrangemanget. Bara tävlingshelgen har vi räknat ut att det görs mer än 4000 ideella timmar för att det ska fungera.

I den innersta kretsen som arbetar över hela året från och till för detta rally finns det 10-15 personer och man har ett 20-tal träffar. Veckorna före rallyt är mycket intensiva, då finns det hur mycket arbete som helst.

- Men vi är ett gäng som trivs bra ihop med det här och tycker det är kul, och vi har också hög status på tävlingen, säger Ann-Marie Lewin.

Årets Limarally kommer att avgöras på fyra specialsträckor på sammanlagt 96 kilometer, och om man räknar in transportsträckorna är rallyt cirka 20 mil runt Lima.

Start och mål är liksom tidigare vid Ungärde skola i Lima och i år är det mycket intressant eftersom det vandringspris, LBC-kannan, som finns uppsatt kan gå ut. Det finns tre förare som har två inteckningar i vandringspriset och det är Mats Jonsson, Mats Thorszelius och Sten Erik Eriksson. Thorszelius kanske har de största chanserna eftersom han vunnit sina segrar in på 2000-talet.

Mycket arbete återstår än innan första start den 13 mars men då är det meningen att det skall bli rekorddeltagande och kanske den mest elitspäckade tävlingen någonsin.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons