Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hel familj hoppade av i Japan

Annons

En nordkoreansk familj har tagit sig till Japan i båt, undan svält och fattigdom i Nordkorea.

Det är sällsynt att flyktingar tar sig till Japan. Nordkoreaner försöker i första hand forcera gränsen till Kina. Dit har tiotusentals flytt de senaste åren, i hopp om att kunna fortsätta till Sydkorea.

Familjen _ ett par och deras två vuxna söner _ togs av polis till ett immigrationscenter.

Sydkorea har sagt att landet är redo att ta emot familjen. Men Japan vill först utreda ett par frågor. Speciellt gäller det en av männen som kan tänkas bli åtalad för droginnehav. Han säger att familjen tog drogen för att kunna hålla sig vaken under resan.

Familjen nådde Japan i lördags efter en veckolång resa i sin åtta meters träbåt. De ville egentligen ta sig in i Sydkorea direkt men ändrade rutt på grund av den hårda gränskontrollen.

Flyktingarna sägs ha försörjt sig på bläckfiskfångst i Nordkorea. De förklarar sin flykt med att de var oerhört fattiga, att mänskliga rättigheter kränks i Nordkorea och att de lidit svårt i sin vardag. Skeptiker i Japan invänder att de måste ha tillhört medelklassen eftersom de kunde skaffa en båt med motor och föra med sig pengar.

Den japanska regeringens chefssekreterare Yasuhisa Shiozaki antydde att familjen kommer att tillåtas resa till Sydkorea.

TT

Mer läsning

Annons