Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hel dag med vinter i Söderbärke

Annons

Genom att arrangera en vinterdag i Söderbärke har det inrättats en tradition. I år verkar vädrets makter spela arrangörerna rätt i händerna, med mycket snö och is på sjöarna.
– Nu behöver vi inte mer snö, det är så mycket jobb att hålla öppet våra banor för långfärdsskridskor, säger Tor-Alf Nohrstedt, en av arrangörerna.
Men den 4 mars räknar han med att de två banorna, på 500 meter och 2 000 meter ska vara i toppskick. En av programpunkterna är möjligheten att låna långfärdsskridskor och prova på.
– För de som vill veta mer ordnar vi vid ett par tillfällen under dagen en kortare introduktionskurs för de som känner sig väldigt osäkra, säger Tor-Alf Nohrstedt.

Ett kortare skidspår ska läggas och där är det tänkt att barnen ska kunna ta snöstjärnemärket.
Eftersom mycket av aktiviteterna sker på sjöisen är ett naturligt inslag pimpling. På plats finns ett gäng fiskare som kan introducera barnen i allt spännande som händer under isen.
I backen ner mot sjön är det tänkt att det ska bli snowracercross.
– Vi ska anlägga en bana med lite alla möjliga svängar och kullar och sedan gäller det att ta sig ner med sin snowracer.
De som inte har egen snowracer kan låna, men hjälm är obligatoriskt.

Lite av dagens höjdpunkt blir det lite speciella lotteri som arrangeras. En rad tomburkar märks med olika nummer och sedan göms de i en stor snöhög.
– Vi säljer sedan tillträde till snöhögen där två och två med snöspadar sammarbetar och försöker leta reda på tomburkarna, två per par får de ta fram, berättar Tor-Alf Nohrstedt.
Efter en bestämd tid avbryts letandet och dragningen av lotteriet tar sin början.
– De som vunnit på det första numret får också välja pris först från prisbordet och sedan fortsätter det genom hela dragningslistan, säger Nohrstedt.
Sedvanlig försäljning av korv, hamburgare och kaffe är det runt om i byn på flera platser, bland annat vid hembygdsgården. Även kyrkan är öppen under dagen, dels för att värma frusna och dels för att få en rofylld stund i stillhet.
Bakom arrangemanget står en rad företag och organisationer i Söderbärke.

Sven Thomsen
0240-700 01
sven.thomsen@daltid.se

Mer läsning

Annons