Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hejdå Norge om någon månad

Annons

I början av maj detta år hävdade jag i en insändare att även mitt jobb är i farozonen.

Här i Lyngdal finns en stor asylmottagning. De som väntar på beslut om de ska få stanna eller inte får mer än gärna ta jobb under tiden. Varenda firma i trakten besöker mottagningen och frågar efter arbetskraft.

Även min arbetsköpare har fått arbetskraft från asylmottagningen. En bosnisk skogsarbetare har sedan över ett år tillbaka jobbat i firman. En dag kom plötsligt den norska polisen ut till skogen och ville se hans arbetstillstånd.

Han hade inget arbetstillstånd, eftersom han för flera månader sedan hade fått besked om att han inte skulle få stanna i Norge. Hans familj är i Bosnien men han vistas illegalt här i Norge. Nu jobbar han svart i en annan firma.

Min chef låtsades som om han inte visste om att bosniern inte hade arbetstillstånd. Det tror jag inte på. Han tänker anställa polacker och andra öststatare om han får en chans till det.

Den chansen kommer inom kort tid. Ett av världens största bemanningsföretag Adecco, satsar nu på Norge och de ringer runt till företagen och frågar om de vill ha arbetskraft från öst.

Här i Lyngdal finns en fiskeriindustri som sysselsätter cirka 50 personer. Jag pratade nyligen med truckföraren. I denna industri arbetar fyra norrmän, resten är rumäner, litauer etcetera. Rumänerna, som ännu inte är med i EU, får komma hit i tre månader åt gången.

Jag räknar kallt med att jag har en respit på någon månad. Sen är det "fini avec la Norwege".

Birger Hansson

Mer läsning

Annons