Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hejdå, Järlindsskolan!

Annons

Till hösten invaderar Lugnetgymnasiet lågstadieskolan och Järlindsskolans elever och personal flyttas ner till Östra skolan på stan.

- Det känns tråkigt, det här är en sådan bra skola. Mysig och liten, säger Hanna Jansson, som slutar trean.

Hennes kompis Johanna Roth håller med.

- Lärarna är bra här, ingen blir mobbad och vi har haft många utedagar, säger hon.

Det grillades korv, smaskades på tårta och för sista gången sjöngs avslutningssånger på Järlindsskolans trappa.

Lärarna Katharina Bauer och Lotta Backström har jobbat på Järlindens skola i 16-17 år och känner sig vemodiga på sin sista skolavslutning.

- Sorgligt, det blir inte lika kul att cykla ner till stan och dimman i höst, säger Katharina Bauer.

Elever och personal har under flera år kämpat för att få behålla sin skola, men utan resultat. Falu kommun räknar med att spara en miljon kronor om året på flytten. Lotta Persson är mamma till två elever på skolan och är en av dem som varit med och protesterat mot nedläggningen. Hon har själv gått på skolan som barn.

- Det är en riktig byskola. Nu ska barnen till stan, det känns helt fel. Jag tycker att barn ska vara nära naturen, säger Lotta Persson.

Till hösten flyttar personalen och de flesta av skolans drygt 40 elever ner till Östra skolan, som har över 350 elever. Och Lugneteleverna invaderar Järlinden. Men vad gymnasieeleverna ska använda det naturnära lekområdet till förstår varken Järlindsskolans elever eller lärare.

- Gymnasieeleverna har ju ingen glädje av vår fina lekpark och skogen här. Det är synd att kommunen inte ställer upp på att bevara en liten byskola, säger Lotta Backström.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons