Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Hej, sommarsyrran!

Annons

Eldsjälarna Clary och Per Olov Alderback från Enviken pustade ut när alla sommarbarn nått sina sommarföräldrar. Clary och Per Olov har under tio år engagerat sig i lettiska barnhemsbarns möjligheter att få vistas i Sverige.

Paret reste till Lettland i slutet av maj för att hämta första gruppen sommarbarn, som under åtta veckor stannar i Sverige. Närmare 80 lettiska barn kommer till Mellansverige i sommar, de flesta har placerats hos familjer i Dalarna.

- Där kommer bussen, nu kommer de!...

Det rådde spänd förväntan och stor glädje i återföreningens ögonblick.

- Åh, vad du har vuxit! Så stor...

Sommarmammor och pappor kramade, mätte och kramades igen.

11-åriga Liga, tittade blygt under blond lugg och sa sig längta till Enviken, där hon tillbringat somrar sedan sju års ålder.

Liga är Clary och Per Olov Alderbacks egen "sommartös". I hemmet i Enviken finns också lettiska tonårsflickan Olga, nu adopterad av Alderbacks, som väntar på slutbesked om svenskt medborgarskap.

- Barnens förhållanden på internatskolan i Tilza är eländiga. Många barn kommer från missbruksfamiljer, deras bakgrund är trasig, misshandel och fattigdom är mer regel än undantag. I Sverige får barnen chans att vila upp sig en period.

Sommarföräldrar till lettiska barn träffas tre gånger om året. Först med information innan barnen kommer, senare gemensam sommarfest med alla barn, till sist höstfest innan barnen reser tillbaka.

- Där ventilerar alla föräldrar eventuella problem. Bästa sättet att hjälpa barnen under den tid de vistas på skolan är att skänka pengar. Till jul fick alla barn nya täcken. Nu behöver vi bord och sängar. Det ser vi till att de får när vi reser till Tilza, förklarar Alderbacks.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons