Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hej då, Vasaloppet"

Annons

Dagen efter och det är frebril aktivitet både i och runt Vasaloppsmålet. I målområdet hackas det i hård is. Tidtagningens elkablar ska grävas fram och det kommer att ta flera dagar att packa ihop alla sladdar och annan amatur.

Alldeles framför målet står en grupp med tyskar. Fotografering framför Vasaloppets hus. Där inne är det fullt med folk i rörelse. Näst intill alla talar på utländska och många hjälper till att köpa slut på detta års upplaga av t-shirts och andra souvenirer som reas ut.

Överallt packas det. Banderoller ska bort, ställningar monteras ner och ett antal kartonger ska packas och köras till Hemus där de förvaras tills dess att det är dags nästa gång. Första prioritet är skollokalerna där undervisningen ska komma igång redan tisdag morgon.

- Det går jättebra och det är bra att det är kallt, då är folk gladare, säger Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar.

Sammanlagt jobbar ett 30-tal man med röjningsarbetet som beräknas vara klart framåt torsdag.

Framför målportalen poserar Vlasenko Konstantin och Kamaer Andrey, två ryska herrar från Moskva. De har krängt på sig nummerlapparna igen och poserar för att få en så autentisk målfotografering som möjligt och visar stolta upp sina diplom.

- Det här var inte så lätt. Det var alldeles för långt, säger Vlasenko om sitt första Vasalopp.

Hos Ulrika Karlsson på hittat och lånat har Lars Grenabo precis hittat sina skidor som han inte fick tag i går. Det hade blivit något fel med märkningen på etiketten men nu kan han, glad och nöjd åka hem till Göteborg.

-Det här var det värsta Vasaloppet någonsin, säger han med ett leende.

Något Lars Grenabo inte är ensam om att tycka.

Även Bertil Berglund från Moras vänort Vörå i finska Österbotten anser att han under gårdagen gjorde sitt tuffaste av totalt tretton lopp.

- Det här var den sämsta tiden som jag har haft, 7:06:19, förra året var jag en timme och 20 minuter snabbare.

På parkeringen utanför Strandens skola står fem bussar varav tre kommer från Vörå som återvände hem med 120 män och kvinnor som alla åkt Vasaloppet.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons