Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej då, Mulle! Det populära trollet är hotat på grund av besparingar

Annons

- Problemet gäller inte alls bara Falun, men det har blivit extra tydligt där, säger Anders Hedlund, ordförande i Friluftsfrämjandet i Dalarna.

- Kommunerna drar in på bidragen till verksamheten, samtidigt som de gärna vill utnyttja Mulle-figuren i olika sammanhang. Han är ju så populär bland ungarna, fortsätter Anders Hedlund.

Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Falun har snart tappat var femte medlem. Och det är barn och ungdomar som sviker.

Friluftsfrämjandet ser kommunens minskade bidrag som den viktigaste orsaken.

- Just Mulle-verksamheten drabbas hårt, säger Sven Friberg, ordförande i Friluftsfrämjandet i Falun.

Skogsmulle kan inte få aktivitetsstöd från kommunen, eftersom barnen som är i verksamheten är under sju år gamla. Och från nyår drog Falu kommun in bidraget till ledarutbildning. Ett beslut som gör det tufft för Friluftsfrämjandet att utbilda barnomsorgspersonal och andra ledare i Mulle-kunskap.

- En av grunderna för vår verksamhet är just välutbildade ledare, säger Sven Friberg.

På Friluftsfrämjandet blundar man inte för att det är många föreningar som måste dela på kommunala bidragspengar.

- Men vi säger som så många andra, att det aldrig kan vara rätt att spara på barn. Mulleverksamheten är en framtidsinvestering. Kommunerna kan bara tjäna på att barn blir motiverade för friluftsliv och att röra på sig, säger Sven Friberg och Anders Hedlund.

- Idrott passar inte alla, fortsätter de och påminner om att Friluftsfrämjandets verksamhet inte i någon större omfattning behöver bidrag till lokaler.

Skogsmulle är dock inte ett troll som ger upp så lätt. När Friluftsfrämjandets barnverksamheter i Hosjöstrand rullar i gång efter sommaren, finns han naturligtvis på plats med näverhatt och allt.

Femåringarna Anna Norin och Simon Sparring hänger med det snälla trollet för att hälsa på myrorna i stacken och bjuda på lite pärlsocker.

Anna och Simon är redan rutinerade Mullebarn. De vet att man kan ha mycket kul i naturen, utan att förstöra och skräpa ner.

Mulle-ledare är barnens dagmamma Anna-Greta Nitér.

- De här stunderna är guld värda. Det går inte att ha tråkigt i skogen. Och barnen får med sig känslan för naturen när de växer upp, säger hon.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons