Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedvall fick foten från Åland

Annons

u Malungs förre kommunchef Jan Hedvall fick foten från sitt jobb som kommundirektör i Jomala på Åland. Kommunfullmäktige beslutade med tio röster mot sju och två nedlagda, att inte förlänga Hedvalls tjänst då prövotiden på sex månader går ut vid månadsskiftet.

- Det är en otrolig turbulens och stor splittring i politiken här, säger Jan Hedvall, när han i går höll på att flytta ur sitt tjänsterum.

- Jag känner mig närmast lättad över att det tog den här vändningen.

Då kommunfullmäktige på tisdagskvällen skulle besluta om Hedvalls anställning så var det ett möte som rönte stort intresse. Sammanträdeslokalen var, enligt Hedvall, fullsatt med ett 30-tal åhörare och de kunde konstatera att splittringen var stor över partigränserna.

- Jag har inte bara känt motstånd, jag har också upplevt ett starkt stöd här, säger Hedvall efter "kölhalningen" i fullmäktige.

-Men att komma till en kommun på Åland var som att komma 30 år tillbaka i tiden jämfört med Sverige. Det har inte gått att genomföra förändringar och förenklingar, säger han och fortsätter:

- I Sverige talar vi om bypolitik, här är det närmast gårdspolitik med en massa låsningar. Om jag ska jämföra så var Malung en mycket modern och välskött kommun med kunniga politiker, säger Hedvall.

- Men jag har under månaderna på Åland fått lära mig oerhört mycket som jag har nytta av då jag också arbetat med en doktorsavhandling om kommunförvaltning. Och jag är inte först att lämna skutan. På två och ett halvt år har tre kommundirektörer, en kommunsekreterare och en lantbrukssekreterare slutat i Jomala, säger Hedvall.

Eventuellt kommer han att jobba kvar på Åland ett par månader åt statliga landskapsstyrelsen.

I så fall ska han lansera sin idé om ett innovationscentrum för turism på Åland, samma idé som Hedvall planerade för Sälen, men som regeringen inte stödde. Annars bär han iväg hem till Sverige direkt.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons