Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedrades på sin egen dag

Annons

Annalisa Forssberger är lite av överklassens kvinnan som gifte "ner" sig med en arbetare och fick barn. I går var det Annalisa Forssbergers dag i Stjärnsund. Hon kom till Stjärnsund två månader gammal i en tvättkorg tillsammans med sina föräldrar.

Fadern var tjänsteman på bruket och Annalisa kom att få en burgen uppväxt. Men kärleken kan ha sina kringelkrokar och det gällde inte minst Annalisa Forssberger.

Tillsammans med sin make bodde hon i Långshyttan där hon levde arbetarhustruns liv med tre barn. För Annalisas del kom boken "Högt över oss är hyttan" att skapa konflikt med arbetarrörelsen.

Kanske var det hennes klarsyn som arbetarhustru och hennes kunskap om världen utanför bruksorten som fick en del av arbetarrörelsen att gå i taket.

- Gubbarna i Långshyttan sa åt henne att de minsann levde i en tid av jämställdhet, säger Irene Ljungkvist och ruskar på huvudet.

Journalisten Irene Ljungkvist, ordförande för sällskapet Annalisa Forssberger, har under lång tid följt Annalisa Forssberger i hennes arbete som författare.

I går stod Irene tillsammans med Patrik Pettersson och Louise Wellrath-Olinder utanför författarens barndomshem - äppelbo - i Stjärnsund och höll en liten konversation om hur det kunde ha låtit på 1940-talet när Annalisa Forssberger talade med sina vänner.

Efter det korta mötet med publiken framför Äppelbo bjöds alla upp till herrgården, där det bjöds på kaffe med dopp och ytterligare berättelser om Annalisa Forssberger.

Annalisa Forssbergers fyra första verk kom ut på 1930-talet då unga arbetarförfattare förde kamp mot etablissemanget och borgerligheten. Det var också en tid då läshungern var stor och många författare provade nya stilar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons