Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersrelaterat?

Annons

Mordet på Fadime Sahindal var en väckarklocka för det svenska samhället. Att en kvinnas ifrågasättande av den patriarkala familjen kunde leda till döden slog ner som en bomb i människors medvetande. Sedan dess har begrepp som hedersmord och hedersrelaterat våld använts flitigt. Men kanske inte alltid i rätt sammanhang, menar Riyad al-Baldawi, som i går föreläste på länsstyrelsens konferens om hedersrelaterat våld.

- Det är viktigt att vi nämner saker vid deras rätta namn. Det kan vara hedersproblematik, det kan vara relationsproblem, det kan vara en blandning av dem. Men det är farligt att generalisera och kalla alla invandrarfamiljers problem för hedersrelaterade, säger Riyad al-Baldawi.

Som psykiater, psykoterapeut och chef för Orienthälsan i Stockholm, kommer han i kontakt med familjer som drabbats av psykosociala kriser när de kommit till Sverige. De som kommer från en kultur där den sociala gruppens ställning väger tyngre än individens rättigheter, kan komma på kollisionskurs med det svenska samhället.

För ungdomar i sådana familjer kan livet i det nya landet rent av innebära mindre frihet.

- I deras ursprungsland visste föräldrarna hur samhället fungerade. Här i Sverige blir de oroliga för vad som kan hända deras ungdomar, och blir därför mer konservativa än de varit tidigare. Om de inte integreras i samhället söker de trygghet genom att sluta sig samman med andra från samma kultur. Och så ökar klyftan, och attityden i den lilla sociala gruppen får stor betydelse och blir allt svårare att ifrågasätta, säger Riyad al-Baldawi.

Frågan är hur man kommer åt den sociala gruppen, menar han. Den som dikterar villkoren för individen, och som har makt att döma den som faller utanför dess ramar. Straffet är om inte döden så åtminstone isolering, utanförskap och skam.

Lösningen på problemen stavas information och integration, tror Riyad al-Baldawi.

- Invandrare måste få veta vad som gäller. De ska inte bara få utpekat var skolan ligger, utan även veta vilka mål skolan har. Den svenska skolan propagerar för att individen ska bli självständig, och det är utmanande för den sociala gruppen, säger han och fortsätter:

- Pappan ska veta att han inte får slå sitt barn, men ännu viktigare: Han ska veta varför han inte får slå, och han ska veta vad han i stället kan göra när han kommer i konflikt med barnet.

Ofta riktas samhällets åtgärder fel, menar Riyad al-Baldawi. Unga kvinnor som känner sig hotade sätts i skyddat boende, men ingenting görs åt den verkliga orsaken. Han bad justitieminister Thomas Bodström titta på hur många av de invandrade män, dömda till fängelse för hustrumisshandel, som får systematisk hjälp för att komma tillrätta med sin våldsbenägenhet. Svar: cirka två procent.

Samtidigt som Riyad al-Baldawi efterlyser bättre uppföljning av familjer med hedersrelaterade problem, vill han varna för alltför snabba bedömningar. Det har börjat gå inflation i begreppet "hedersproblematik".

- Om vi kallar det hedersrelaterat när en flicka får problem för att hon klär sig utmanande, då gör vi det kanske värre för flickan.

På vilket sätt?

- Om flickan tas omhand sätts familjen i försvarsläge där deras bakgrund är attackerad. De känner sig utanför och maktlösa. Risken är att de då ansluter sig ännu mer till gruppen, fast de ifrågasätter den

- Och sätter man en flicka i skyddat boende utan att göra något åt familjen hon känner sig hotad av, så kommer hon alltid, alltid att känna sig hotad, säger Riyad al-Baldawi.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons