Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hedersmorden" måste bekämpas

Annons

Jag satt i soffan och läste nyheterna på text-tv. Ännu ett "hedersmord" i det demokratiska Sverige. Mordet på den modiga kurdiska flickan Fadime har väckt mycket känslor inte minst bland politiker.

Dagen efter såg jag på riksdagsdebatten om integration som pågick i flera timmar. Jag tänkte, dramat fortsätter. Mord på unga flickor sker med jämna mellanrum. Därefter blir det debatter i massmedia, några som fördömer och några som försöker försvara sig som män och invandrare. Politiker debatterar med ännu vackrare och mer känsloladdade ord, ceremonier och olika arrangemang hålls på olika håll. Efter nå´n vecka är allt som vanligt igen. Inget händer, ingen förverkling av de fina formuleringar som har hörts, ingen förändring.

Myndigheter i Sverige har i många år blundat för verkligheten. De har inte velat se var problemet ligger. Det har varit för riskabelt att närma sig ämnet. Så fort brott har begåtts av invandrare inom egna familjen har man kopplat det till den kulturella och religiösa bakgrunden. Och om det nu är så, varför inte bekämpa de hemskheter som finns i en viss kultur eller i en viss religion?

Den diskriminerande synen på kvinnor i patriarkata samhällen som Kurdistan, Iran, Turkiet och Pakistan predikas av islam.

I ett land som Iran främjar lagen män och stenar kvinnor som "drar vanära över familjens eller makens heder" till döds . Vid sidan om dessa dödsstraff sker enligt statistik "hedersmord" som begås av fäder, bröder eller makar. Mord som knappt straffas. Sådana brott finns på grund av ekonomisk och kulturell fattigdom, analfabetism och klassklyftor.

Vad ska vi göra nu när det händer i Sverige? Självklart ska vi inte generalisera. Det är inte alla kurder, iranier och araber som begår denna hemska handling. Majoriteten blir chockade av att få höra sådana nyheter och fördömer handlingen. "Hedersmord" är inte representativt för invandrare från Mellanöstern men det är inte heller ett främmande fenomen. Fadimes far är en i mängden som anser att deras döttrar och systrar ska ta ansvar för familjens "heder".

Det är på tiden att myndigheterna vaknar och ser detta som en allvarlig fara för demokratin och rättvisan i samhället i stället för att passivt hänvisa till olika länders kultur och religion. Det är fruktansvärt att arton års åldersgräns för äktenskap gäller svenska ungdomar men inte ungdomar med utländskt ursprung. Varför ska unga flickor (barn) i en del familjer tvingas till giftermål med en helt okänd partner på andra sidan jordklotet?

Fenomenet måste bekämpas hårt oavsett vad som ligger bakom.

Invandrarorganisationer måste främst använda sina aktiviteter till att informera föräldrarna om de normer som finns när det gäller barnuppfostran och barns rättigheter. Det är inte bara kulturella fester och arrangemang som invandrarföreningar ska ägna sig åt.

Erfarna människor från svenska fackförbund kan bli medlemmar i invandrarföreningar för att påverka attityden inom gruppen och se till att föreningens verksamhet leder till en bättre kontakt mellan invandrare och svenska samhället.

I Sverige har många invandrarflickor och kvinnor offrat livet eller gått miste om sin frihet på grund av männens hot och våld. Frågan är om det är kvinnan som måste betala ett sådant högt pris för det brott som mannen begår. Varför ska inte män som hotar och mördar hållas borta från familjen och samhället.

TAHERE ROSTAMI SOCIOLOG

Mer läsning

Annons