Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hedersmord" på irakisk flicka

Annons

En 17-årig flicka rymde från sin familj i norra Irak för att gifta sig med en muslimsk man. För det fick hon plikta med sitt liv. Hon misshandlades till döds av manliga släktingar. Mordet är dokumenterat på film.

Filmsekvenser, som är utlagda på internet, visar hur flickan ligger på marken och får ett tungt sten- eller cementblock mot huvudet. Misshandeln fortsätter med upprepade sparkar mot hennes kropp.

Med ansiktet täckt av blod försöker flickan sätta sig upp men misshandeln fortsätter. Det hela bevittnas av en stor folkmassa och dokumenteras med mobiltelefoner. Det råder en upphetsad stämning.

I något skede slits flickans kjol av henne och hon ligger i bara trosorna. Hon får tag på kjolen och försöker förtvivlat skyla underlivet men misshandeln fortsätter.

Mordet ägde rum i Beshika i norra Irak den 7 april. Det utfördes av flickans bröder och andra manliga släktingar för att de misstänkte att hon hade konverterat till islam.

Doaa Khalil Aswad tillhörde religionen yazidi. Medlemmarna uppskattas vara omkring en halv miljon till antalet. I Beshika talas en kurdisk dialekt men området ligger utanför den självstyrande kurdiska regionen.

Yazidiernas religion är förislamisk och de tillber Gud som Skaparen. De respekterar både Bibelns och Koranens profeter, i synnerhet Abraham. Men en ännu viktigare gestalt är Malak Taus. Utövare av andra religioner uppfattar denna ängel som Satan, vilket har lett till uppfattningen att yazidierna är djävulsdyrkare. Religionen har emellertid överlevt i århundraden vid sidan om islam och kristendom.

I ett uttalande tar ledaren för yazidiernas högsta andliga råd emir Tahsin Said Ali avstånd från mordet. Han uppmanar muslimer att inte utkräva hämnd. När uppgifterna om Aswads död kom ut förra månaden utsattes yazidier för en attack som uppfattades som ett hämndförsök.

Regeringen i irakiska Kurdistan har bett centralregeringen i Bagdad att tillsätta en utredning om mordet.

Förra månaden uppmärksammade FN:s kvartalsrapport om mänskliga rättigheter det snabbt ökande antalet så kallade hedersmord på kurdiska kvinnor i Irak som ansetts ha svikit sina familjer.

TT

Mer läsning

Annons