Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoralärare i bottenranking

Annons

Hedemora rankas som en av de kommuner som har lägst andel högstadielärare med rätt utbildning. Studien har gjorts av Statistiska Centralbyrån för Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds räkning.

Studien visar att många anställda saknar lärarutbildning med inriktning mot de ämnen och för de skolår som de undervisar i.

Av 16 lärare i matematik och naturorienterande ämnen har endast en tredjedel lärarexamen med både rätt årskurs och rätt ämnen.

I Avesta är andelen dubbelt så hög. Samtidigt har var fjärde lärare varken examen eller rätt ämne.

-Studien stämmer i stort, säger Stig Olsson, rektor på Jonsboskolan som tror att orsaken kan finnas i de uppsägningar av lärare som har gjorts på grund av arbetsbrist.

Inför höstens rekryteringar av vikarier ser det bra ut vad gäller lärare med full behörighet, det vill säga rätt skolår och ämnen.

-Sedan ska de vara lämpliga också. I undantagsfall kan det bli så att en lärare med lägre kompetens får jobbet före en med full behörighet. Får vi dåliga referenser kan det bli så, menar Olsson.

Vasaskolan ser också att tillgången på utbildade lärare är god. Inför höstterminen har skolan fått 20 till 30 ansökningar per utlyst tjänst.

-Under året har vi haft några lärare med behörighet för årskurs ett till sju som har följt med klassen till åttan. De har bedömts vara kompetenta, berättar Helene Vestman, biträdande rektor på Vasaskolan. Hon menar också att den tiden är förbi när ungdomar kunde komma direkt från gymnasiet för att vikariera på högstadiet.

Helene Westman känner inte igen Vasaskolan i den bild som studien visar.

-En del lärare hamnar under obehörig fast de till exempel har läst 40 extrapoäng för att kunna undervisa i ett visst ämne, menar Helene Vestman.

Annaskolan i Dormsjö har också undervisning i årskurs sju till nio men berörs inte av studien. Waldorfpedagogiken har en egen lärarutbildning. Olympicaskolan kunde inte nås för en kommentar.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons