Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoraborna hedrade Grape med manifestation

Annons

Hedemora församling och Hedemora kommun tog gemensamt initiativet till gårdagens manifestation mot våldet, där Ulf Grapes minne hedrades. När klockan var någon minut i halv sju var kyrkan i det närmaste fullsatt. Manifestationen leddes av kontraktsprost Anders Berglund.

- Det brukar vara en glädje att hälsa välkommen, men nu har vi samlats för att vi måste, inledde Anders Berglund.

Han lämnade sedan över till Åsa Leij-onclou, som spelade och sjöng Håll mitt hjärta.

Deltagarna gavs i lugn och ro tillfälle att tänka efter på vad som skett. Bortom den bakersta bänkraden stod ett fotografi av Ulf Grape och bredvid det två vaser med sommarblommor. Ett ljus brann stilla bredvid fotot och det fångade den stämning som rådde i kyrkan; lågmäld, vacker och värdig.

Landshövding Ingrid Dahlberg deltog i minnesstunden och höll ett kort tal.

- Våldet kommer ofta som en överraskning och säkert var det så när Ulf Grape dukade under för det. Det var ett våld han hade som arbete att stävja.

Anders Berglund underströk att ord inte räcker till, men att det är viktigt att formulera sig och att stanna till i den svåraste stunden och fundera på den tunna gräns som skiljer livet från döden.

- Mitt i det svårbegripliga måste vi fortsätta att tro på ett Hedemora där vi kan leva i trygghet.

Under minnesstunden spelade Sven-Erik Vejgården orgel och Daniel Hedström saxofon. Och till tonerna av deras musik gick människor fram i kyrkan för att tända ljus och skriva några rader och för att visa Ulf Grapes familj sitt deltagande.

På en av de främsta raderna satt Ulf Grapes kolleger. En av dem var Rolf Rickmo vid polisen i Avesta.

- Det var en vacker och värdig minnesstund. Det känns som om detta ger oss styrka att gå vidare för att bekämpa våldet.

- Jag och Ulf arbetade tillsammans med våldsinformation bland annat här i Vasa-skolan i Hedemora. Jag hade slutat att arbeta med det, men när Ulf frågade mig ställde jag upp för hans skull, säger Rolf Rickmo.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons