Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora Verkstäder dras med i konkursen

Annons

Efter lunchtid fick de anställda på Hedemora verkstäder beskedet. Bolaget har försatts i konkurs. När ägaren Kållin & Ström i Borlänge hamnat i svårigheter så åker Hedemoraverkstäder med i konkurssleven. Det finns borgensåtaganden mellan de båda bolagen.

På måndag tar konkursförvaltare Thomas Gustafsson över driften av företaget.

Tidningen träffar Jonny Lindström när han är på väg hem för att ta helgledigt. Han har varit anställd på företaget i drygt tre år.

- Det känns lite jobbigt, och konstigt på något sätt. Siffrorna har inte sett så bra ut men vi har ju orderböckerna fulltecknade med jobb, säger han.

Stefan Lindström är fackordförande på företaget. Han företräder 41 medlemmar inom Metall.

- Vi har väl känt åt vilket håll det gått. Självfallet finns det en oro bland oss, men nu hoppas vi på en ny ägare. Vi har så mycket jobb att vi till och med hyr in arbetare för att hinna med, säger han.

Lindström sätter stort hopp till GL&V som ligger granne med Hedemoraverkstäder och som är företagets största kund.

- Vi tillverkar skivfilter åt GL&V och hoppas att de fortsätter att lägga jobb här.

Peter Gustavsson, platschef på GL&V, konstaterar att Hedemoraverkstäder har stor betydelse för företaget. Också GL&V:s orderböcker är knökfulla och företaget tvingas tacka nej till jobb.

- Vi är inte beredda på att ta över driften av företaget. Men vi hjälper till så mycket vi kan med att hitta alternativ. Personalen på Hedemora verkstäder har gjort extraordinära insatser för att hinna med jobben.

- Just nu är väl läget bittert, det är inte Hedemora verkstäders fel att läget ser ut som det gör, säger Peter Gustavsson.

Moderbolaget Kollin & Ström i Borlänge har en längre tid brottats med bekymmer och försattes så sent som 2002 i konkurs, men rekonstruerades. I år har företaget förlorat miljontals kronor.

Till Borlänge Tidning säger nytillträdde vd:n Nils Kiär att också Hedemora verkstäder haft lönsamhetsproblem, dock inte lika stora som Kollin & Ström.

Metalls ombudsman på avdelning 63 i Borlänge, Bo Hansson, är dock förhoppningsfull. Orderböckerna i båda bolagen är välfyllda och behovet av den kompetens de besitter är efterfrågad.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons