Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora tummar på skollagen

Annons

Barn- och utbildningsnämnden i Hedemora har beslutat om nedskärningar i barnomsorgen. Förslaget innebär att våra barn drabbas mycket hårt. Närmare hälften av dagmammorna försvinner och dessutom dras flera tjänster in på dagis.

Lösningen kallas förtätning och betyder att redan överfulla dagis, med personal som redan vittnat om orimliga arbetsförhållanden, ska fyllas på med de "överblivna" barnen som förlorar sin dagmamma.

Att detta är en enorm försämring måste stå klart även för beslutsfattarna. För de barn med särskilda behov som inte klarar dagismiljön är det en ren katastrof.

Den möjlighet att välja barnomsorgsform som anges i skollagen skulle, om förslaget går igenom, i praktiken helt försvinna. Det blir inte längre föräldrarna själva som får avgöra vad som är bäst för barnen.

Vi undrar vilka överväganden som gjorts och vad ansvariga politiker anser att den barnplan som antagits av kommunen innebär i det här avseendet?

Var finns det långsiktiga tänkandet? Studier visar att nedskärningar i barnomsorgen medför att många barn mår dåligt, med ökade kostnader för både psykiatrin och socialtjänsten som följd. Vi anser att politikerna även måste ta ansvar för sådana konsekvenser och inte inskränka sig till egna nämndens ekonomi och nästa budgetår.

En god barnomsorg kan locka barnfamiljer att bosätta sig här. Att bibehålla kvaliteten i barnomsorgen är också viktigt för att de som redan bor här ska välja att bo kvar.

En anledning till att besparingarna är möjliga är enligt barn- o grundskolechefen Lena Stoltz att barnkullarna minskar i Hedemora och att personalstyrkan inte har minskat i motsvarande grad.

Något motsägelsefullt är det dock att enligt planeringssekreterare P-O Herou beräknas barnkullarna tvärtom öka. Vad innebär det? Alla minns väl när dagiset Regnbågen stängdes och måste öppnas igen kort senare.

Vad kostade det? Vi ber de ansvariga att besinna sig, lära av misstagen och inte låta något liknande hända igen.

Politikerna hävdar att barnomsorgen är dyrare i Hedemora. Enligt statistik från Skolverket stämmer dock inte det. Tvärtom framgår där att barnomsorgskostnaden är lägre i Hedemora än riksgenomsnittet.

Samma statistik visar också att kostnaden för barn hos dagmamma är lägre än på dagis. Det tycker vi rimmar illa med förslaget att avskeda hälften av dagmammorna.

Vi undrar också hur politikerna avser hantera de riktade statsbidragen till kommuner som ökar personaltätheten i förskolan? För Hedemora finns 1,3 miljoner att hämta för 2005. Dessa medel är avsedda att satsas på kvaliteten inom barnomsorgen. Tänker man gå miste om dem och istället minska personaltätheten?

Vi tycker att man ska upprätthålla en god kvalitet inom barnomsorgen. Det är livskvalitet för barnen det handlar om. De är vår framtid! Vi efterlyser en dialog med ansvariga politiker och vi är också intresserade av att komma i kontakt med flera föräldrar som vill engagera sig i frågan.

ANITA HEDMAN

Mer läsning

Annons