Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Hedemora ses som en drogliberal stad

Annons

Lokala brottsförebyggande rådet i Hedemora, Brå, anser att hanterandet av droger, bruk och handel, bland unga börjar ta sådana proportioner att det är dags att kraftsamla de tillgängliga resurser kommunen har för att kunna möta problemet.

För Brå handlar det mycket om att väcka liv i föräldrars engagemang för vad ungdomar sysslar med. Inom Brå misstänks att många föräldrar ser allt för blåögt på sina barn och deras förehavanden under sena kvällar. Dessutom vill Brå att kommunen anställer en drogsamordnare.

- Vi har resurser men de måste samordnas därför vill vi anställa en drogsamordnare i kommunen, säger Jonas Carlgren, ordförande i Brå.

Han konstaterar att Hedemora fått epitetet att vara mycket drogliberal stad. För skolledare är det ett känt faktum att det bedrivs handel med droger i området nära gymnasieskolan.

- Elever utifrån som går skola i Hedemora har reagerat och tycker att det är drogliberalt här, säger Carlgren.

Länets narkotikarotel har larmats. Där konstaterar dock ansvarige att roteln inte hinner med att idka störande verksamhet vid gymnasiet i Hedemora, det finns andra områden som har högre prioritet för narkotikapolisen.

- Inom Hedemora och Avesta håller vi på att förbereda en aktion mot polisstyrelsen. Vi måste få behålla polisstationen i Hedemora. Det måste finnas polis med lokalkännedom. I Avesta ser de samma signaler gällande stationen där.

Via länsstyrelsen kan kommunen ansöka om pengar för att kunna anställa en drogsamordnare.

- Men bidraget täcker bara en halv tjänst, kravet är att det ska vara en heltidstjänst.

Föräldrarna är en grupp som måste engagera sig för att kunna nå en attitydförändring till droger menar Jonas Carlgren.

- Vid det senaste mötet diskuterade vi ungdomars beteende och föräldrars icke beteende. Här gäller det för föräldrar att ha uppsikt. Vi ser många berusade ungdomar ute på allmän plats sent på dygnet, säger Carlgren.

På det politiska planet hoppas Carlgren att skatten på alkohol sänks på Systembolaget. Detta för att slå undan benen för den illegala handeln med alkohol.

- Växer den sig för stark blir det ett problem som är svårt att hantera i framtiden.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons