Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora har flest förtida pensionärer

Annons

Många Hedemorabor klarar inte av att jobba fram till pensionsåldern. Statistik över hur många som får förtidspension, eller sjukersättning som det heter sedan 2003, i Dalakommunerna visar på alarmerande höga siffror för Hedemora.

I Hedemora kommun finns i dag totalt 1 268 förtidspensionärer.

Enligt det så kallade ohälsotalet, där det totala antalet sjukersättningsdagar slås ut på hela kommunbefolkningen, tog Hedemoraborna i snitt ut 39,8 sjukersättningsdagar år 2003.

Snittet för hela Dalarna låg på 30,6 dagar. För riket låg det på 26,5 dagar.

Statistiken visar dessutom att antalet nytillkomna förtidspensionärer per år har ökat med 30 procent de senaste fem åren.

Fakta som tyder på ohälsa bland kommunens befolkning och höga sjukersättningskostnader för samhället finns alltså tillgängliga för den som vill analysera orsaken.

När tidningen börjar ringa runt till personer på Försäkringskassan och kommunen visar det sig dock att ingen har gjort just detta.

Trots att det till exempel ligger i försäkringskassans uppdrag att arbeta förebyggande och minska ohälsa.

- Det har sett ut så här en längre tid men det är en komplex fråga och jag kan inte svara på varför. Visst borde vi ha tittat på det här tidigare, men det är väl dags att börja nysta i det nu, säger Pia Larshans-Bodare, chef på försäkringskassan i Hedemora och Avesta.

Jonas Carlgren (m), ordförande i socialförsäkringsnämnden som beslutar om vem som ska få sjukersättning, är medveten om de höga siffrorna men har även han svårt att svara på varför det ser ut som det gör.

- Vi har ett högt antal personer i hela Bergslagen som får sjukersättning. Jag kan själv inte riktigt svara på varför, men vi har många hjärt- och kärlsjuka i området. Det kan vara en orsak. En annan kan vara att det har skett stora strukturförändringar här med arbetslöshet och ohälsa som följd.

Inte heller kommunalrådet Gun Drugge (c) har satt sig in i varför så stor andel av Hedemoraborna förtidspensioneras.

De tidigare boende på Haggården som nu uppbär sjukersättning ser hon som en av flera möjliga orsaker till varför.

- Men det är klart att det här är en fråga som borde tas upp inom Välfärdsforum där kommun och landsting diskuterar hälsofrågor. Vi vill att människor i vår kommun ska må bra och jag kan tänka mig att ta fram statistik och börja titta på det här.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons