Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora förlorade i skattemålet

Annons

Skattemålet har vandrat hela vägen från länsrätten via kammarrätten upp till regeringsrätten. Bakgrunden är att Skatteverket eftertaxerat kommunen för att den felaktigt gjort avdrag för utbildningsbidrag under verksamhetsåret 1996.

Skatteverket har därför beslutat att kommunen ska betala höjda arbetsavgifter och avgiftstillägg motsvarande 260 000 kronor. I både länsrätt och kammarrätt har dom gått emot kommunen.

Kommunen har överklagat beslutet med hänvisning till att den följt arbetsförmedlingens anvisningar om avdrag.

Kommunen begärde prövning i regeringsrätten med två pricipiella frågor. Första frågan löd: "har staten rätt att ändra ett beslut som staten, AF, fattat tidigare".

Andra frågan löd: "Har staten rätt att straffa oss för att vi gjort som staten, AF, vill att vi ska göra".

Regeringsrätten har nu beslutat att inte bevilja Hedemora kommun prövningstillstånd, kammarrättens avgörande står fast. Kommunen skulle ha uppmärksammat att nya regler för avseende beloppsgränser trädde i kraft från och med den 1 juli 1996. Kommunalrådet Gun Drugge (c) menar att kommunen kommit i kläm mellan två statliga myndigheter i det här målet.

- Vi har inte tagit del av handlingarna ännu så därför har jag inget att säga om vad vi ska göra nu. De stora pengarna har vi redan betalat in, säger hon.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons