Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora Diesel stäms till AD av Metall

Annons

Det var fel att sparka två veteraner. Det hävdar facket. Nu stämmer Metall motortillverkaren Hedemora Diesel. Parterna möts i Arbetsdomstolen, AD, i Stockholm.

Det var i december förra året som Hedemora Diesel AB sade upp sex arbetare på grund av arbetsbrist. Två män som hade längst anställningstid bland de tolv anställda arbetarna i företaget var med bland de som fick sparken. Veteranerna började i företaget 1959 respektive 1974.

Enligt förbundsjuristen Bo Villner på Metall i Stockholm fick männen med längsta anställningstiden veta från arbetsledningen att orsaken till att de skulle sägas upp var att deras ålder inte passade in i den nya organisationen.

Vid tvisteförhandlingar har företaget påstått att de båda männen har tillräckliga kvalifikationer och kompetens som Hedemora Diesel anser sig vara i behov av i framtiden.

Metalls uppfattning är att veteranerna är minst lika väl skickade som de arbetare som fick behålla sina jobb på företaget.

Enligt Bo Villner är det ett brott mot lagen om anställningsskydd att säga upp de båda äldre arbetarna och han påminner om parterna är bundna av kollektivavtal som kallas Teknikavtalet.

Därför stämmer Metall nu Teknikarbetsgivarna i Stockholm och Hedemora Diesel AB i Hedemora till AD.

Metall yrkar att var och en av de två avskedade arbetarna ska få 40 000 kronor i skadestånd för brott mot paragraf 22 i lagen om anställningsskydd.

Dessutom kräver Metall att männen ska få vardera 19 000 kronor i skadestånd i månaden från uppsägningstidens utgång den 18 juni 2004 fram till dagen före huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons