Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora är ingen trygg plats saknas tryggheten

Annons

Förra veckan uppmärksammade Sveriges televisions Faktum den katastrofala polissituationen i Dalarna.

Som exempel framhölls Hedemora som i dag har sju polistjänster, men endast en polis som är ute och patrullerar på gatan. Han jobbar dessutom bara halvtid och ska snart pensioneras och har inte ens en egen polisbil att rycka ut med.

Polisens bristande resurser är ett hot mot rättsäkerheten och har urholkat medborgarnas tilltro till staten som garant för att skapa trygghet på gator och torg.

Antalet poliser i Sverige har minskat med över 1200 det senaste decenniet. Annorlunda uttryckt kan man säga att det under socialdemokraternas regeringstid i genomsnitt försvunnit drygt tio poliser per månad.

Antalet civilanställda inom polisen har under samma period minskats med cirka 1100, eller 14 procent.

Antalet civilanställda på polismyndigheten i Dalarna har minskat från 172 till 140 de senaste tio åren och antalet poliser räknat i helårsarbetare var 2002 436, året därpå 432 och 2004 438.

Åren framåt blir det antingen en ökning eller minskning beroende på vilken ekonomisk tilldelning.

Samhället är inte tryggt i dag. Det är inte acceptabelt att människor ska tvingas vänta på polishjälp i akutsituationer. Alla ska få känna sig trygga i samhället. Fler poliser behövs för att skapa trygghet på gator och torg.

ULRIK LINDGREN (KD)

Mer läsning

Annons