Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar sena tåg

Annons

Till slut fick den pendlande juriststudenten nog.

Han började föra loggbok över sena tåg och krävde ersättning av SJ.

Nu har kravet vandrat hela vägen upp till Högsta domstolen (HD).

Vägen till HD var lång.

Det började hösten 2001 när Mattias Nilsson, i dag 31-årig tingsnotarie, köpte ett så kallat SJ Årskort Silver för 35 000 kronor. Kortet skulle användas för pendling mellan bostaden i Örebro, arbetsplatsen i Strängnäs och juridiska fakulteten vid Stockholms universitet.

När läsåret var slut visade Nilssons loggbok att 130 av 398 resor som gjorts med kortet varit försenade, sammanlagt 2 120 minuter eller nästan ett och ett halvt dygn, hävdar Nilsson.

Han vände sig till SJ med krav på 11 918 kronor och 50 öre jämte ränta, men fick nobben. Därefter blev det Allmänna reklamationsnämnden, tingsrätten och hovrätten - som samtliga gick på SJ:s linje.

Enligt tingsrättsdomen från 2004 får Nilsson nöja sig med 47 kronor och 50 öre i ersättning för en frukost. Den summan har SJ gått med på att betala.

I veckan kom dock prövningstillståndet från HD.

Enligt SJ:s beräkningar var bara 19 av Nilssons resor med kortet över en halvtimme sena. Och ansvaret vilade bara på SJ vid 9 av förseningarna.

Därtill stadgar de så kallade normalvillkor som SJ ställt upp för kortet att det trots det inte är aktuellt vare sig med prisavdrag eller skadestånd. Ersättning för förlorad arbetsförtjänst eller ideell skada ingår inte i villkoren. Inte heller ersättning för "blotta förekomsten" av förseningar.

TT: Är det pengarna som svider?

TT

Mer läsning

Annons