Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar landshövdingemuta

Annons

Högsta domstolen (HD) ska pröva om landshövding Maggi Mikaelsson gjort sig skyldig till mutbrott. Det uppmärksammade rättsfallet beviljades på måndagen prövningstillstånd i HD.

Maggi Mikaelsson fälldes i Östersunds tingsrätt för mutbrott och SCA-direktören Kenneth Eriksson fälldes för bestickning, båda dömdes till dagsböter.

Hovrätten för nedre Norrland gjorde en annan bedömning och frikände de båda åtalade, vilket fick överåklagare Christer van der Kwast att begära att riksåklagaren skulle överklaga domen och begära prövningstillstånd i HD.

Efter den friande domen i hovrätten har Maggi Mikaelsson återgått i tjänst som landshövding i Jämtland. Kenneth Eriksson, som hela tiden fortsatt att jobba på toppbefattningen i skogsbolaget, har hävt den timeout som han tog efter den fällande domen i tingsrätten och sitter åter i länsstyrelsens styrelse i Västernorrland tillsammans med bland andra landshövding Gerhard Larsson.

Mikaelsson och Eriksson lär få vänta rätt länge på HD:s dom.

Bakgrunden till rättsfallet är att SCA bjöd in Mikaelsson till en älgjakt i marker i Medstugan som skogsbolaget arrenderar av Hushållningssällskapet i Jämtland. Förutom själva jakten ingick även mat och logi.

Överåklagare Christer van der Kwast valde att väcka åtal då han ansåg att det fanns en risk för att Mikaelsson i sin roll som landshövding och statlig utredare av skogspolitiken skulle kunna gynna SCA. Han ansåg dessutom att det mest rörde sig om nöje och rekreation och att värdet av jakten med mat och logi översteg gränsen för vad som var godtagbart.

TT

Mer läsning

Annons