Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD fastställde domen mot föräldrarna

Annons

Båda föräldrarna döms till fängelse i ett och ett halvt år för grov fridskränkning. Därmed gör Högsta domstolen samma bedömning som Svea hovrätt.

- Förutom att vi inte fick någon straffskärpning så är jag nöjd med domen, säger vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin.

HD konstaterar att den misshandel som flickan utsatts för har varit del i en upprepad kränkning av flickans integritet. Misshandeln i kombination med nedsättande tillmälen har förstärkt kränkningen av flickan. Därför menar Levin att domen lägger en helhetsbedömning av flickans situation som grund för straffets längd.

- Jag tycker att domstolen gjort en helhetsbedömning som inte skedde i hovrätten, säger Levin.

Riksåklagaren hävdade att den misshandel som flickan utsatts för varit del i en hedersrelaterad brottslighet. Föräldrarna har hävdat att det handlade om uppfostring av flickan och inte något annat. Där säger domen att det som flickan utsatts för inte kan sägas vara det som RÅ kallar hedersbrott.

- Hedersbrottet var ingen viktig fråga för oss. Lyfter man på begreppet hedersbrott så finns det andra delar i straffrätten som täcker in de brotten, säger Levin.

För försvaret har en viktig fråga varit att en allmän koppling mellan invandrare och hedersbrott inte skulle ligga till grund för domen.

- Vi har tagit fasta på att det är lätt att ta till hedersrelaterad brottslighet i samband med invandrarfamiljer, säger advokat Hans Carlsson, som företräder mamman.

Pappans försvarare, advokat Tore Noreberg, har inte läst HD:s dom, men är i stort nöjd med utfallet.

- Jag anser att hovrättens dom var rimlig. Vi behövde få en HD-dom kring det här brottet, säger Tore Noreberg.

Den 18-åriga flickan lever nu under skyddad identitet och fanns inte närvarande vid förhandlingarna i HD. Advokat Agneta Nyman representerar flickan och hon hade gärna sett att hela målet prövats igen.

- Hade flickan hörts tror jag att domen blivit en annan. Frågan är hur grovt brottet ska vara för att ge ett högre straff.

Hon är ändå positiv till att HD tagit hänsyn till att brotten begåtts mot ett barn.

- Det får ses som positivt att HD ser det som försvårande att brottet begåtts mot ett barn.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons