Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havre - framtidens energi?

Annons

Elda med havre.

Det är det senaste vad gäller alternativa uppvärmningsmetoder.

- Det är enkelt, billigt och miljövänligt och dessutom kanske räddningen för många svenska bönder, förklarar Gerhard Wichers som varit med och utvecklat metoden.

De senaste årens stigande energipriser har gjort att forskningen kring alternativa energikällor tagit fart. Något som väckt stort intresse är en metod att värma hus med havre.

Principen är i stort sett den samma som för pelletsuppvärmning. Istället för pellets matas havre in i en panna där den förbränns och ger energi. Verkningsgraden är också hög, drygt 90 procent ligger de bästa havrebrännarna på.

- Att elda med havre är något som de senaste åren formligen exploderat i spannmålstäta områden som Skåne och Västergötland, berättar Gerhard Wichers vid Focus Värme som i helgen deltog vid en energimässa på Henry Eriksson AB .

Wichers menar att fördelarna med havreuppvärmning är många. Förutom att spannmålsbönder då får bättre avsättning för sina grödor, bidrar det också till att hålla det svenska odlingslandskapet öppet.

- Vi börjar se ett trendbrott nu. Istället för att bönderna låter sina åkrar ligga i träda så odlar de havre för uppvärmning. LRF har också visat mycket stort intresse för detta.

För att värma en villa under ett år går det år cirka sex ton havre som kostar 50 öre kilot. Problemet är att den kommersiella försäljningen av energihavre ännu inte tagit fart.

- Men den är snart i full gång. Under mässan har flera bönder från trakten antecknat sig som intresserade av att leverera spannmål, berättar Gert Eriksson, vid Henry Eriksson AB.

Ur miljösynpunkt har havre-energin också fördelar.

- Förbränningen ger i princip inga avgaser alls utan den enda rest som bildas är aska och den kan återföras till åkrarna som jordförbättringsmedel. Bonden som levererar havren får ta med sig askan tillbaka vilket ger en kretsloppsprocess.

- Havre är ju dessutom en energiform som är förnybar varje år till skillnad mot skogen som växer upp på 30-40 år.

Både Eriksson och Wichers är övertygade om att intresset för havreenergi kommer att växa.

- Bara här under dagarna i Borlänge så har vi haft över 200 intresserade som tittat på våra demoanläggningar.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons