Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havererad transformator kan ge elprischock

Annons

- Men det är inte säkert. Så blir det om vi får vattenkris i dammarna under vintern, säger VB-energis marknadschef Lennart Gustavsson och berättar:

- Norrmännen kör sin vattenkraft för fullt just nu trots att det är dåligt med vatten i dammarna. De tänker inte som oss utan tar chansen att tjäna på det höga elpriset, säger Lennart Gustavsson, marknadschef vid VB-energi.

- Just nu producerar Norge 2 785 megawatt för export och så förbrukar de själva 11 400 megawatt. Så om deras export till Danmark och kontinenten, som nu i värmeböljan skriker efter el, begränsas med 500 megawatt är det bra för Norge och därmed Sverige och Finland. Vi får vi behålla lite mer vatten i de norska vattenmagasinen och det kan ju bidra till att priserna hålls tillbaka i vinter. Om det å andra sidan blir kraftbrist i vinter så begränsas våra möjligheter till import från Danmark, säger Lennart Gustavsson.

HVDC-transformatorn är en del i Skagerrak 3-länken och kraftutbytet mellan Jylland och Norge blir halverat fram till i december.

HVDC-transformatorn har byggts av ABB i Norge i samband med att ABB Ludvika 1993 satte den tredje HVDC-kabeln i drift mellan Norge och Danmark.

Den havererade transformatorn fraktas nu med båt till ABB:s reparationsfabrik i Drammen där den ska demonteras samtidigt som nya delar beställts, uppger Statnett i ett pressmeddelande.

ABB Drammen bedömer att de behöver fram till månadsskiftet november-december på sig för att klara reparationen.

I pressmeddelandet skriver Statnett att de i samarbete med ABB ska göra allt som är möjligt för att reparationen ska gå så snabbt som möjligt.

Att HVDC-stationen inte utrustats med en reservtransformator förklarar Statnett med att HVDC-systemen är mycket driftsäkra. I de tre HVDC-kablarna mellan Norge och Danmark finns 12 transformatorer och sedan 1976 har de gått och gått med undantag av ett tidigare transformatorhaveri som tog två månader att åtgärda.

Den aktuella Skagerrakkabeln står för tolv procent av den kapacitet som Statnett har tillgänglig för elutbyte med grannländerna.

Under vinterns elkris i Norden importerades 2,9 miljarder kilowattimmar över de tre HVDC-kablarna, varav alltså nu halva kapaciteten är borta till i december.

Anders Sörman, ABB:s informationschef i Ludvika, berättar att Transformers kommer att bistå Drammenfabriken med tillverkning av reservdelar.

- Men vi vet ännu inte vad det är för fel i transformatorn. Den är trots allt tio år gammal och det tar tre-fyra veckor att gå igenom den och se vad det behövs för delar. Men kan vi Ludvika hjälpa till ska vi självfallet göra vad vi kan för att det ska gå så snabbt som möjligt att få fram de delar som behövs, säger Sörman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons