Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håvberget har fått sin egen bok

Annons

Sedan många år tillbaka har byborna arbetat med att dokumentera sin hemby. Ganska snart var de på det klara med att resultatet av deras forskande runt den mer än 400 år gamla byn skulle redovisas i bokform.

Tidigare byforskning under projektet Gräv där du står, som många byar bedrev i ABF:s regi i slutet av 1980-talet fick en bristfällig redovisning.

Mycket av det man då fick fram via forskande i böcker, intervjuer med minnesgoda veteraner etcetera, dokumenterades aldrig ordentligt och källorna försvann.

Den missen var man fast beslutna om att inte göra om när man startade om arbetet. Det skulle bli en bok, det var man fast besluten om redan i initialskedet, berättar Inez Jansson och hennes kamrater i gruppen när de presenterade den 114 sidor tjocka boken vid en träff på ABF i Ludvika på måndagen.

200 exemplar har man tryckt upp i första vändan.

- Om man ska döma efter alla telefonsamtal som kommit från folk som är intresserade av att skaffa sig den här dokumentationen så lär det inte bli några problem att avyttra arbetet, menar Sten Johansson.

Många bekanta platser och personligheter har sin berättigade plats mellan pärmarna. Bland annat naturfilmaren Jan Lindblad som här hittade sin operationsbas för sina många resor. Här filmade han också filmerna Ett vildmarksrike i Ugglemarker och i största rummet av fastigheten Håvberget 18:3 tronade ett gigantiskt klippbord av den sort som annars bara finns i tevehuset på Gärdet i Stockholm.

Här arbetade han stenhårt med sina filmer och med strikt kontorstid ute i finnmarken.

Här hade han också sina välbekanta tigrar inhysta.

Hos Andersnils i grannbyn Flen hade han ofta urpremiär på sina filmer med hela bybefolkningen andäktigt uppspetade på pinnstolarna framför filmduken.

Även mindre kända bybor passerar revy över sidorna, bland annat den glade personligheten Ernst från Kyrkfallet (1907-2003) som på sin ålders höst bodde i Grängesberg och ända in i det sista var flitig besökare av dansarrangemang i bygden.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons