Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatten på för Hyttnäs

Annons

Hattparaden under Stora Hyttnäsdagen är populär, men folk verkar vara för blyga för att delta. De flesta tittar hellre.

- Förra året ställde vi in för det kändes som intresset avtog, men då fick vi skällning, så vi tog upp det igen, berättar Frank Weslien som är ordförande i Stiftelsen Stora Hyttnäs.

En tungviktare vann ungdomsklassen, Sara Alms hatt på två-tre kilo hade också historisk och kulturell tyngd. Sara bar det gruvliga världsarvet med Creutz lave, slagg och stegar på skallen.

Lördagen i Stora Hyttnäs vackra trädgård är en trivsam tradition. I år med fuktig grönska och som alltid med mjuka mässingstoner från herrarna i Falu mässingssextett, som underhöll skyddade av ett partytält.

När Falu Miner Chords gjorde ett välstämt avslut så slutade det också att droppa.

Annan vätska fanns dock att få. Femteklassarna från Sundbornskolan sålde fika. Eleverna samlar pengar för att åka till Grövelsjön och bestiga Storvätteshågna, en tradition som pågått sedan de som är födda 1960 gick i femman i Sundborn.

Dessutom kunde törstiga smaka på Hyttnäsbål enligt gammalt recept. Den är bilsäker och innehåller meloner, citroner, fläderblom och hemgjord svarta-vinbärssaft... Mer vill inte Marit

Frieberg avslöja av sitt hemliga blandning. Hon berättade dock gärna att hon som barnbarn till Carl och Karin Larsson valt att stödja granngården lite extra genom att vara ordförande i Stora Hyttnäs vänförening, där hon gärna ser ännu fler medlemmar. Bålen såldes till förmån för denna förening.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons