Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatten av för nygammalt fik

Annons

Klassiska Frelins konditori har slagit upp portarna på nytt. Den här gången tillbaka i skepnaden av det renodlade fik det var under många, många år innan nya ägare förändrade inriktningen till lunch- och á la carterestaurang.

Frelins, Frelins sjöng Janne Bäckman i Hellzephyrs poporkester om det klassiska fiket. Där kunde man se gamla tanter sitta med hatten på, sida vid sida med jobbare som tagit rast och realskoleelever som slunkit in på hemvägen för att mata jukeboxen och lyssna till det senaste.

Här la grabbarna i fotbollslaget upp taktiken inför nästa match över en kopp kaffe eller choklad. Och en trappa upp fanns lokal för viktiga möten att hyra. Gratis, om deltagarna tog varsin fika.

Så gissa om Frelins var efterlängtat när det slog upp portarna efter förvandlingen till fik, efter tjugo års "vantrivsel" som restaurang och fyra månaders helstängt.

- Vi hinner inget annat än att ta hand om gästerna, säger Kristin Larsson och Jessica Klockar, som anställts för att driva Frelins.

- Det är full rusch från långt innan vi öppnar, till långt efter det vi stänger, säger de båda, som redan under första veckan har sett att de inte räcker till, utan har fått personalförstärkning med Anna Lassar.

Frelins är det som Orsa så länge har saknat: Ett traditionellt fik, där man kan få sig en kopp kaffe och en smarrig bakelse. Eller en hel tårta, om så är. Det mesta är hembakat med Kristin Larssons flinka fingrar.

Men det går lika bra att få sig en macka, en bit paj eller en sallad om man är sugen på något matigare.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons